Започва строежът на Регионалното депо край село Стожер
Започва строежът на Регионалното депо край село Стожер / Дарик Добрич

Официалният старт на строежа на Регионалното депо край село Стожер беше даден днес. Символичната първа копка на обекта направиха кметът на Добрич Детелина Николова, зам.-областният управител Исмет Абил и представителят на изпълнителя – Обединение „Депо Добрич”, инж. Георги Станилов.

Строежът на депото е част от проекта „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Добрич”.  По него се предвижда да бъдат изградени и две претоварни станции - в Тервел и Балчик, както и довеждащата до депото инфраструктура - електропровод и път с дължина близо 6 км. Новото сметище ще обслужва всички общини в Добричка област и шуменската Никола Козлево. Планираният период за експлоатацията му е 30 години.

Започва строежът на Регионалното депо край село Стожер
netinfo

По време на официалната церемония ръководителят на проекта Теодора Петкова припомни, че по проекта за изграждане на депото се работи вече 10 години. Тя изрази благодарност към кметовете  и Общинските съвети на общините-партньори, които по думите й „независимо от политическата си принадлежност винаги са считали изграждането на депото за приоритетен обект”.

Това е дългоочаквано и изстрадано събитие, отбеляза кметът на Добрич Детелина Николова и пожела не след дълго областта да има ефективно работеща система за управление на отпадъците.

Започва строежът на Регионалното депо край село Стожер
netinfo

Зам.-областният управител Исмет Абил увери жителите на село Стожер, че изграждането на депото не бива да ги притеснява. „Всички нови депа, които се проектират отговарят категорично на европейските изисквания и параметри. Теренът, на които ще се строи съоръжението е определен след извършени научни проучвания и анализи, на които са разгледани 32 алтернативни площадки”, отбеляза Абил.

Започва строежът на Регионалното депо край село Стожер
netinfo

След проведената процедура по ЗОП за изпълнител на строителството на Регионалното депо край Стожер е избрано Обединение”Депо Добрич`2013”, с водещ партньор „Станилов”ЕООД. В състава на обединението влизат още италианската фирма „Данеко импианти”, „Пътно сроителство” АД - Добрич и „Холдинг пътища и инфраструктурни съоръжения”-София. Стойността на договора за строителство е 12 968 000 лева без ДДС. Срокът за изпълнение, съгласно подадената оферта, е 48 седмици, от които 22 седмици за изпълнение на строителните дейности и 26 седмици - период за съобщаване на дефекти.

Започва строежът на Регионалното депо край село Стожер
netinfo

Общата стойност на проекта е 38 877 375 лв., от които 36 933 506 лв. е безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда”. Собственият принос на партньорите е на 1943 868 лева.

Заложените дейности включват усвояване на основната площадка за всички предвидени клетки и съоръжения, както и изграждане на първата клетка на площ от 30 хил. кв. метра с обем 240 хил. кубични метра и капацитет за депониране на 240 хил. тона отпадъци. Предвижда се още изграждане на площадкова инфраструктура и оборудване, изграждане на собствен водоизточник, инсталация за сепариране на материали за рециклиране с капацитет над 41 хил. тона годишно, съоръжение за компостиране с капацитет 15 хил. тона годишно и съоръжение за третиране на строителни отпадъци със същия капацитет.

На територията на депото ще бъде изграден и склад за временно съхранение на опасни отпадъци с капацитет 255 тона.