Военният министър се надява, че няма да се стигне до изграждане на палаткови лагери за бежанци
Военният министър се надява, че няма да се стигне до изграждане на палаткови лагери за бежанци / снимка: DarikNews.bg
Ангел Найденов за Сирия
66191
Ангел Найденов за Сирия
  • Ангел Найденов за Сирия

Силно се надявам, че няма да има нужда България да изгражда палаткови лагери за бежанци от Сирия, каза в Димитровград военният министър Ангел Найденов. Министър Найденов бе гост на града по повод 66-я му рожден ден. Ангел Найденов бе кмет на Димитровград от 1991 до1994 г.

Военният министър подчерта, че до 10 дни трябва да приключи разпоредената от него проверка на всички военни имоти, в близост до южната граница, за възможностите в тях да бъдат настанени бежанци, като за целта в Хасково ще бъде създаден оперативен щаб.

„Дал съм 10-дневен срок, в който трябва да бъде направен пълен преглед и съответно оценка на състоянието, включително и предложения за необходимите финансови средства. Очевидно това трябва да бъдат целеви средства от бюджета на страната. Това е първото направление, по което се очакват средства, но също така се очакват средства и от международните организации, включително и подпомагане по линия на Международния Червен кръст" .

Найденов добави, че правят оценка и много му се иска да не стига до този брой на бежанци, който експертите смятат, че е възможен. Той е в границите на 6000-10 000 човека: „Очевидно това представлява един сериозен натиск върху страната ни, което означава да засилим и мерките за контрол на границата. Това включва и разговори с Турция и Гърция, на чиято територия се намират стотици хиляди бежанци. Силно се надявам, че няма да има нужда България да изгражда палаткови лагери. Посещавал съм палаткови лагери с бежанци - гледката е покъртителна. Не бива да се изключва затваряне на граница, но си давам сметка, че всеки един, който вижда драмата на хората в Сирия, едва ли ще подходи с лека ръка към подобно решение".

Военният министър се надява че няма да се стигне до изграждане на палаткови лагери за бежанци
netinfo