В Омуртаг стартира проект за обновяване на градския парк
В Омуртаг стартира проект за обновяване на градския парк / Борислав Курдов

В Омуртаг бе направена първа копка за стартиране на проект „Рехабилитация на обществени зелени площи – парк в местността „Парка”” . Договорът е на стойност 1 072 929,60 лв. с ДДС и е по програмата за развитие на селските райони . Община Омуртаг ще вложи собствени средства в размер на близо 110 000,00 лв, заяви кметът на града Неждет Шабан.

По проекта е предвидено новите алеи да следват теренните особености по цялата си дължина. И още – изграждане на околовръстна алея, с която да се осигури по-дълъг маршрут за разходки, бягане и колоездене по периферията на парка, както и изграждане на две нови алеи. Настилката по тях ще бъде направена от неформован естествен камък «гнайс» с високи естетически качества и издръжливост, издадоха от общинската администрация.

Новост ще бъде и оградата, която ще бъде по целия периметър на парка с плътно-масивна част и ажурни пана от ковано желязо. В централната част е предвидено да заработи и фонтан.

По проекта е предвидено още да бъдат отстранени всички стари надземни ел. съоръжения и мрежи, като бъде изградена изцяло нова ел. инсталация за парково алейно осветление и разполагане на фенери по оградата.

Въпреки обновяването, ще бъде запазена цялата съществуваща дървесна растителност, като тя ще бъде допълнена с нови дървесно-храстовидни групи, които ще внасят разнообразие в парковата композиция. Ще има няколко обособени зони за отдих с интензивно декоративно озеленяване, където ще бъдат конструирани елементи на парково обзавеждане и оборудване: пейки, осветителни тела, кошчета за отпадъци, парапети от ковано желязо и други.

В парка на Омуртаг ще бъдат изградени и  две детски площадки, в които ще бъдат вложени всички характерни елементи, като пясъчници и други съоръжения за игра, които ще отговарят на европейските условия за безопасност.

За обслужване на парка и охраната му, в проекта се предвижда да бъде изградена нова едноетажна сграда, в която ще се помещават санитарни възли, помещенията за видеонаблюдение и склад за градински инструменти и инвентар.