23 години след палежа на Партийния дом
23 години след палежа на Партийния дом / снимка: Sofia Photo Agency, архив
23 години след палежа на Партийния дом
66083
23 години след палежа на Партийния дом
  • 23 години след палежа на Партийния дом

Точно преди 23 години, в центъра на София, пламва Партийният дом. Повече от 30 години там е съсредоточена цялата власт. До този момент сградата е символ на ръководната роля на БКП и опожаряването й предизвиква изключително остри реакции.

„Хулигани нападнаха сградата на Висшия съвет на БСП. Изхвърляни и изнасяни бяха бутове шунка, колбаси, алкохол и други” - така започва централната емисия новини на държавната телевизия, преди 23 години.

На 26 август в късния следобед площадът пред Партийния дом е изпълнен с хора. В средата на площада точно пред самата сграда е Пламен Станчев, малко известен млад активист на т. нар. Инициатива за гражданско недоволство. Станчев е безкомпромисен. Твърди, че ще се запали, ако петолъчката, символ на чужда държава, не бъде свалена.. Той се полива с бензин, според някои свидетели това е вода.

Николай Гацов е бил до него в този момент, днес той се връща 23 години назад. „Не мога да кажа, че някой ни организира, но никой не ни повика там. Вопълът на Радой Ралин всички са го чули, но аз вече бях на площада. Ние нападнахме сградата и искахме да я превземем. В същия момент сградата пламна отвътре. И ние дори се смеехме и викахме, че някой ни помага отвътре. Има интерпретации, че някои от нас били минали отгоре през топлата връзка и били започнали пожара отгоре. Това са смешни работи. За топлата връзка трябваше да минем през дирекцията на полицията”, разказа Гацов.

Днес хората все още си спомнят онази лятна вечер когато сградата на властта избухва в пламъци. „Замазаха следите и нищо не се разбра. Не беше приятно. Каквото и да е, това си е палеж на сграда - независимо дали е на бившия Партиен дом или нещо друго”, коментира българска.

През 1999 г. сградата е ремонтирана за 40 млн. лева. Днес петолъчката, която години наред стоеше като емблема на Партийния дом, се намира в Музея за тоталитарно изкуство.