Събарят незаконни ромски къщи
Събарят незаконни ромски къщи / DarikNews.bg

62 незаконни ромски къщи в парк Аязмото ще бъдат съборени до началото на зимата. Има избрана фирма, която да разруши сградите, каза началникът на звената, които се занимават с незаконното строителство в община Стара Загора инж. Ангел Стоманярски.

„Кв.Лозенец ще бъде проверяван на етапи. Очаква се при проверките да има още толкова къщи за събаряне. Законът допуска варианти за узаконяване. Трябва обаче да бъде решен въпроса със собствеността. Много малко от ромите имат собственост върху земята", добави инж. Стоманярски.

Най-ниската цена за узаконяване на една къща е между 10-15 хиляди лева.

Има осигурен участък в западния край на Лозенец, където ще бъдат предоставени петна за строеж на хората, чиито къщи ще се съборят.

Проверени са още 80 павилиона и 5 автомивки, три от които са за премахване. Две от тях са на общинския съветник Борис Боричев. Именно той миналата седмица поиска от кмета Живко Тодоров да освободи инж. Стоманярски от поста началник на звената, които се занимават с незаконното строителство в община Стара Загора.

Според Боричев бездействието на инж. Стоманярски е една от основните причини за завземане на държавни и общински площи и тяхното застрояване.
Общинският съветник допълни, че има разрешение за строеж и въпроса ще бъде решен в съда.

От ноември 2012 година премахването на незаконното строителство е приоритет на община Стара Загора. 11 районни техници следят за незаконни постройки. От 2007 година до сега в отдела на общината са постъпили около 2000 жалби. Съборени са 10 незаконни постройки.