Вацлав Клаус обмисля завръщане в политиката
Вацлав Клаус обмисля завръщане в политиката / снимка: БГНЕС, архив

Бившият чешки президент евроскептик Вацлав Клаус заяви, че обмисля да се върне в политиката и да създаде нова дясна партия, докато страната преживява политическа криза, водеща към предсрочни парламентарни избори през октомври, предаде АФП.

„Ситуацията ми изглежда отчайваща. Ако има поне малък шанс да кажа своята дума, ще си струва труда. Но това трябва да бъде като река, която събира вода от различни притоци”, каза той в интервю по чешка обществена телевизия. „Още не е взето конкретно решение”, допълни той, като призна, че не остава много време до изборите, насрочени за 25 и 26 октомври.

Социалдемократическата партия е сочена за фаворит от социологическите проучвания. Клаус основа през 1991 г. дясната Гражданска демократическа партия, която сега е в криза, провокирана от падането на десноцентристкото правителство на Петер Нечас след обвинения в корупция и злоупотреба с власт, припомня БТА.

Бившият държавен глава вече се отказа през 2008 г. от почетното председателство на формацията в знак на протест срещу политиката на ръководството й, обвинявано във връзки със съмнителни бизнесмени и лобисти. Председателят на малката евроскептична партия „Суверенитет” Яна Бобошикова и бившият депутат от Гражданската демократическа паритя Борис Щастни се очаква да се включат в проекта на Клаус според медиите.