Превантивни мерки против шарка по овцете предприе област Ямбол
Превантивни мерки против шарка по овцете предприе област Ямбол / Областна администрация Ямбол

Предприети са всички мерки за недопускане разпространението на заболяването шарка по овцете в територията на област Ямбол. Това стана ясно на днешното заседание на Областната епизоотична комисия.

Заседанието премина под председателството на заместник областния управител Иван Иванов и се свика във връзка с появилото се огнище на шарка по овцете в гръцкото село Питион, префектура Еврос, съобщиха от областна администрация Ямбол.

Въпреки, че селото се намира на около 120 км. от ГКПП Лесово, а заболяването не е опасно за хората, отговорните институции са взели необходимите мерки то да не се разпространи сред стадата дребни приживни животни в област Ямбол.

С особено внимание се подхожда към крайграничните общини Елхово и Болярово. Съгласно заповед на изпълнителния директор на Българската агенция за безопасност на храните, е забранена търговията с кожи и вълна, добити от овце. Ветеринарномедицински екипи от Областна дирекция на храните-Ямбол, в координация с Гранична и Охранителна полиция, обикалят граничната зона в двете общини и са готови да реагират при най-малкия признак за поява на заболяването. „Най-важното е да не се допуска контакт между болни животни от Гърция или Турция и наши стада, подчерта директорът на Областната дирекция д-р Добромир Димитров.

Заместник областният управител Иван Иванов призова институциите за координирани действия и синхрон в изпълнението на набелязаните превантивни мерки. Той уточни, че мерките ще продължат, докато не се потуши огнището на заболяването в Гърция и рискът за разпространение на шарката по овцете не изчезне.