България иска около 6 млрд. евро от фондовете на ЕС за 2014-2020
България иска около 6 млрд. евро от фондовете на ЕС за 2014-2020 / снимка: БГНЕС

Около 6 милиарда евро ще поиска България от Европейския съюз за финансиране на седемте оперативни програми през следващия програмен период 2014-2020 година. Това предвижда проектът на споразумение за партньорство на страната ни, който беше одобрен на днешното заседание на правителството. Това е вторият вариант на проекта и през тази седмица ще бъде изпратен на Европейската комисия за консултации, обясни вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

Сумата не включва средствата за техническа помощ, както и финансовия ресурс за програмата за развитие на селските райони и програмата за морско дело и рибарство. Според предварителното разпределение на средствата най-големият ресурс от над 1,232 милиарда евро ще бъде поискан за оперативната програма „Околна среда".

Ресорният министър Искра Михайлова посочи, че приоритети в новата програма ще бъдат управлението на отпадъците и биоразнообразието. Почти по всички оперативни програми ще бъде поискан по-малък ресурс в сравнение с настоящия програмен период, обясни вицепремиерът Зинаида Златанова. Тя призова за политическо обединение около споразумението с Европейския съюз.