Започна строежът на изкуствения футболен терен до Спортното училище
Започна строежът на изкуствения футболен терен до Спортното училище / Дарик нюз

Изкопните работи за изграждането на футболен терен с изкуствено покритие във В. Търново започнаха. Багерите вече работят в района на Спортното училище в Старата столица, където се предвижда да бъде изградено съоръжението. Проектът по който се прави е на стойност малко над 1 400 000 лева, които Министерството на спорта ще се изплаща на три транша. Женският футболен клуб “Болярки” спечели проекта по Наредба Н1, с подкрепата на Община В. Търново. Изпълнител на обществената поръчка е консорциум „Спорт за В. Търново”. Първият транш в размер на 218 000 лева бе преведен в края на май. С тези пари се предвиждат изкопни работи и подготовка на терена за насипване и поставяне на изкуствената трева. Кметът Даниел Панов настояваше пред Министерството на спорта да изплатят предварително и втория транш от половин милион лева, за да е сигурно, че след това забавяне няма да блокира дейностите и до училището да зейне огромна яма. От спортното ведомство обаче държат първо да получат отчет за свършената работа със средствата от преведения транш и тогава да отпуснат следващия.

Цялостният проект предвижда нов изкуствен терен размери 113:68 метра, с поливна система, ограда и осветление. Ако реализацията му не бе разделена на три части, сроковете за изпълнение трябваше да са от порядъка на 3- 4 месеца. Сега обаче кога ще е готов зависи от преводите на парите.

В момента обаче е спряна работата по терена на стадион “Ивайло”. На този етап отоплителната инсталация е монтирана и горе- долу половината е насипан с пясъкът, върху който ще се реди тревата. Причина за прекъсването е в договарянето на допълнителни дейности по проекта между изпълнителите и Община В. Търново. В проекта не е предвидена отводнителна система между пистата и терена и се чака промяната да бъде одобрена от Местния парламент. Освен това специалистите, които ще доставят тревата, съветват чимовете да се наредят през по- хладния септември, а не в августовския пек.