Над 80 убити и стотици арестувани при сблъсъци между граждани в Кайро
Над 80 убити и стотици арестувани при сблъсъци между граждани в Кайро / снимка: Gulliver/Getty Images

Египетските сили за сигурност щурмуваха джамията на площад „Рамзес” в Кайро и изведоха оттам стотици привърженици на сваления президент Мохамед Морси, които се бяха барикадирали от вчера, съобщи АФП. Органите на реда се опитват да поемат пълния контрол на минарето.

По-рано днес египетски телевизионни канали излъчиха кадри как военнослужещи влизат в джамията. Представителите на силите за сигурност проведоха преговори с протестиращите, като бе отправено предложение демонстрантите да напуснат джамията. Представител на протестиращите съобщи по телефона, че демонстрантите са поставили условия да не бъдат арестувани или нападани от враждебно настроени цивилни, намиращи се извън джамията.

Над 80 души, включително 10 полицаи, загинаха в Кайро в яростните сблъсъци между привърженици и противници на сваления от власт президент ислямист Мохамед Морси, предаде Асошиейтед прес.

Гледката на граждани, които стрелят с пушки и пистолети един срещу друг, е белег за трагичен поврат в конфликта, коментира агенцията. Вчера близкото до Морси ислямистко движение бе обявило "Ден на яростта" по повод кръвопролитното разрушаване в сряда на техни палаткови лагери, в което загинаха над 600 човека.

Военни хеликоптери кръжаха над улиците, където противници и привърженици на "Мюсюлманските братя" се замеряха с камъни и стъклени бутилки, преследваха се и се стреляха. Полицаите не съумяваха да овладеят положението и в столицата цареше хаос, който позатихна с настъпването на обявения от властите полицейски час, съобщи АП.

АФП цитира съобщение на египетската полиция, че във вчерашния пореден ден на безредици в страната са били арестувани 1004 предполагаеми привърженици на Морси, от които 558 само в Кайро, предава БТА.

Европейски лидери, сред които френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел, заговориха за координирана реакция на ЕС относно насилието в Египет. Саудитският крал Абдула изрази подкрепа за временното египетско правителство, но турският президент Абдуллах Гюл, заяви, че случващото се в Египет е "срам за исляма".

Висшият клир на египетската коптска църква изрази вчера подкрепа за армията и полицията, в тяхната "борба срещу тероризма", допълва ДПА. Това изявление на египетските християни дойде след като техни храмове бяха нападани и опожарявани тази седмица от ислямисти.

Най-малко 173 души са били убити в Египет вчера, предимно при ожесточени сблъсъци между привърженици на сваления от власт в началото на миналия месец президент ислямист Мохамед Морси и силите за сигурност, предаде Ройтерс, като се позова на министерството на здравеопазването. Ранени са били 1330 човека. 95 души са били убити в центъра на Кайро. 596 човека са били ранени в столицата.

Син на ръководителя на „Мюсюлмански братя” Мохамед Бадия е сред убитите вчера, предадоха АП и Ройтерс, като се позоваха на политическото крило на ислямисткото движение, Партията за свобода и справедливост (ПСС). 38-годишният Амар Бадия бил застрелян, докато участвал в протеста на площад „Рамзес” в центъра на Кайро.

Самият Мохамед Бадия е в неизвестност. Срещу него на 25 август е предвидено да започне процес по обвинения в подстрекаване към насилие. По-рано тази седмица при протест бе убита дъщерята на Мохамед ел Белтаги, един от лидерите на „Мюсюлмански братя”. Египетската полиция продължи днес арестите на високопоставени представители на ислямисткото движение.