Демонстрации в редица ислямски страни в подкрепа на Морси
Демонстрации в редица ислямски страни в подкрепа на Морси / снимки: Gulliver/Getty Images

В редица мюсюлмански страни днес имаше демонстрации в подкрепа на сваления от власт от армията в началото на миналия месец ислямистки президент на Египет Мохамед Морси. Те бяха организирани от ислямистки организации, предаде АФП.

Неколкостотин души протестираха в столицата на съседен Судан срещу кървавите репресии срещу привържениците на Морси, при които бяха убити стотици хора. Те попитаха къде е Международният наказателен съд - в намек за заповедта за арест, издадена от него срещу суданския президент Омар ал Башир.

Стотици араби, предимно привърженици на палестинското ислямистко движение Хамас, се включиха в демонстрации в подкрепа на Морси в анексирания от Израел Източен Ерусалим и окупирания Западен бряг на река Йордан.

Около 1000 души се събраха на митинг в йорданската столица Аман. Демонстрации в подкрепа на Морси се състояха и в големите пакистански градове.

Най-малко 70 души са убити в Египет днес при сблъсъци между привърженици на сваления от власт от армията в началото на миналия месец президент ислямист Мохамед Морси и силите за сигурност, предаде АФП, като се позова на официални и свои източници.


Демонстрации в редица ислямски страни в подкрепа на Морси
netinfo

39 тела са били оставени в две импровизирани морги в центъра на Кайро, където органите на реда стреляха по демонстранти, допълва БТА. Ислямисткото движение „Мюсюлмански братя" твърди за най-малко 45 убити в столицата. 31 души са загинали при сблъсъци в останалата част на страната.

Медицински източници обърнаха внимание, че силите за сигурност в града за първи път са получили разрешение да стрелят по демонстрантите.