Сблъсъците в Египет отново взимат жертви в петъка на гнева
Сблъсъците в Египет отново взимат жертви в петъка на гнева / БГНЕС

Четирима протестиращи и един полицай бяха убити при сблъсъци в Исмаилия и Кайро в днешния "петък на гнева", когато десетки хиляди поддръжници на "Мюсюлманските братя" излязоха на улиците в Египет, предадоха световните агенции.

В северния град Танта полицията стреля със сачми и използва сълзотворен газ срещу протестиращи ислямисти, посочва БТА.

Със скандирания "Долу военното управление" протестиращите се изсипаха от джамиите след петъчните молитви в отговор на призива на "Мюсюлманските братя" за "ден на гнева" след смъртта на 638 души в сряда. Силите за борба с безредиците, подкрепяни от бронетранспортьори, снайперисти и булдозери смазаха двата лагера на седящите протести в Кайро, в които поддръжниците на сваления президент-ислямист Мохамед Морси прекараха шест седмици с искане за връщането му на поста.

Политическото крило на "Мюсюлманските братя", "Партията за свобода и справедливост", заяви днес, че ще продължи да мобилизира хората, за да излизат на улиците без насилие и вандализъм. "Борбата за сваляне на този незаконен режим е задължение - ислямско, национално, морално и човешко задължение, от което няма да се отклоним, докато справедливостта и свободата не надделеят", обещаха те.

Сблъсъците в Египет отново взимат жертви в "петъка на гнева"
netinfo

Правителството на Египет разреши употребата на смъртоносна сила срещу протестиращи, които нападат полицаи или държавни институции - безпрецедентна стъпка в египетската история, отбелязва АФП. Армията и полицията обещаха твърди действия срещу размириците. Военните засилиха присъствието си в столицата, където се очакват сблъсъци. Площад "Тахрир", символ на протестите, е под специален контрол и на него е разположена бронирана техника, посочва ИТАР-ТАСС.

Поддръжниците на Мохамед Морси са взривили жп-линията северозападно от Кайро, съобщи ИТАР-ТАСС. Няма жертви и ранени, извършват се възстановителни работи.

В Ел Ариш, административен център на Северен Синай, е бил застрелян полицай. За последните две денонощия на полуострова са убити вече най-малко 17 представители на силовите структури. Над 40 християнски църкви и други религиозни обекти са били разрушени напоследък от участниците в египетския конфликт, заяви председателят на конференцията на немските католици епископ Роберт Цолич. Той заяви, че е "потресен и възмутен" от засилващите се нападения срещу християните и решително осъди кървавите сблъсъци, предаде ИТАР-ТАСС.