20 плажа по Черноморието са опасни за туристите
20 плажа по Черноморието са опасни за туристите / Дарик Варна, архив

Близо 20 плажа по Черноморието са опасни за туристите, отчитат специалистите по водно спасяване. Причините са дънните ями или мъртвото вълнение, което е много характерно в разгара на лятото. Не навсякъде обаче има поставени предупредителни табели, съобщава в. „Стандарт".

Най-опасни са неохраняемите плажове, намиращи се по Северното Черноморие и далеч на юг. „Докато преброиш до пет, вълната те удря и след това те дърпа навътре. Все едно си в бързо течаща река - няма излизане", казва пенсионираният спасител Божо Банков. Той е спасявал от давене родните управници от времето на Тато на плажа на ЦК и Министерския съвет в курорта „Св. Св. Константин и Елена".

Банков твърди, че мъртвакът идва от фазата на Луната - пълнолуние в съчетание с горещниците през деня. Такова предстои на 21 август. Щом нощем изгрее пълна месечина, внимавайте и си отваряйте очите на четири, съветва ветеранът.

Има поне 15 най-рискови места по брега край Варна. Колкото по-дълъг е плажът, толкова по-страшно става през тези дни. Опасности дебнат летовниците на Златни пясъци, където ивицата е дълга, в морето се влиза на плитко, но изведнъж става коварно дълбоко до 1-1,20 м и покрива човек особено при силно вълнение. Рискован е плажът Кабакум, особено на 100-200 м от Дома на журналиста - има изненадващи подводни ями.

Сред опасните плажове е този на Камчия, който е близо 2 км, но само 600 м са охраняема зона. През август става много опасно, там където река Камчия се влива в морето, създава водовъртежи и подводни течения.

На територията на Албена най-сериозен проблем са дънните ями. Последният уикенд е бил буквално кошмар за спасителите, тъй като вдигналите се вълни са създали сериозна опасност. Помогнали на германец, чийто мускул се схванал в морето. На друг пост пък били извадени от водата баща с двете му деца, които въпреки свирките на спасителите влезли навътре във водата.

Ръководителят на сектор „Водно спасяване" в курорта Стоян Вълчев споделил пред изданието, че за първи път от много години през цялото лято има дънни ями в морето. „Причината е основно в това, че тази година няма вълни. Вдигат се малко за ден и толкова. Иначе морето е спокойно. Ако духне южен вятър и се вдигне вълна два-три дни, то тогава морето само ще си запълни и изравни дънните ями", обяснил шефът на спасителите.

Общо 33 поста има по цялото протежение на плажната ивица в Албена, като на всеки един има по двама спасители, които се грижат за безопасността на туристите. „С оранжева шамандура е обозначена зоната за къпане, която не е опасна. Там, където има опасност, е поставена червена шамандура, а дънните ями са обозначени в морето с черна шамандура", обясни още Вълчев.

Отделно на прибоя, там където се разбива вълната, в зоните с дънни ями са поставени и обозначителни табели, така че хората да знаят какво да очакват, влизайки във водата.