Съдът отне имущество за над 200 000 лева от осъден за трафик на хора
Съдът отне имущество за над 200 000 лева от осъден за трафик на хора / Дарик Добрич

Добричкият окръжен съд уважи частично иск на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество срещу 38-годишен добричлия и съпругата му, съобщават от пресцентъра на институцията.

Оттам припомнят, че искът на Комисията е предявен във връзка с влязъл в сила съдебен акт, с който мъжът е признат за виновен в това, че през периода юли - ноември 2010 година в Добрич, Варна и Германия е участвал в организирана престъпна група за трафик на жени през граница с цел да бъдат използвани за проституция.

От 38-годишния Метин Исм. Исм. и неговата съпруга в полза на държавата ще бъде отнето имущество на стойност 208 897 лева. На конфискация подлежат автомобил „БМВ”, 3 мобилни телефони, 64 банкноти в евро и парична сума, представляваща стойността от продажбата на лек автомобил „Форд”.

Съдът обяви за недействителен по отношение на държавата договор за покупко-продажба на сграда за търговия и услуги, който двамата съпрузи като продавачи са сключили с Милен Ал. като купувач.

Отхвърлен е предявения от Комисията иск против Милен Ал. и още две лица, за прогласяване за недействителен сключен между тях договор за покупко-продажба на недвижим имот – кафене и три магазина във въпросната търговска сграда.

Съдът отне в полза на държавата от Метин Исм. и неговата съпруга сумата от 168 825 лв., получена от сключения между тях и Милен Ал. договор за покупко-продажба на друг имот.

В хода на делото е установено, че единственият законен източник на доходи на Метин Исм. е приход от работна заплата в общ размер на 1768  лв. за периода от април до декември 2011 година. Не са констатирани законни доходи на съпругата му. Съдът приема заключението по съдебно-икономическата експертиза, според което размерът на разходите на двамата ответници за периода 2005 г. – 2011 г., е в размер на 531 699 лева или 2 900 минимални работни заплати. Това показва, че разходите надвишават законните им приходи с близо 530 хил. лева.