Съветът за сигурност на ООН призова за край на насилието в Египет
Съветът за сигурност на ООН призова за край на насилието в Египет / БГНЕС

Членовете на Съвета за сигурност на ООН осъдиха насилието в Египет и изразиха желание всички страни в конфликта да спрат всякакви прояви на агресия. Това заяви председателката на Съвета постоянният представител на Аржентина Мария Кристина Персевал, цитирана от Франс прес и ДПА.

15-те страни членки на Съвета изразяват съжаление за загубата на човешки живот и изразяват желание за напредък към национално помирение, заяви Персевал след заседание на Съвета на закрити врата.

"Мнението на членовете на Съвета е, че е важно да се сложи край на насилието в Египет и страните да проявят максимална бдителност", подчерта тя. Персевал уточни, че това не е официална декларация на Съвета за сигурност, а "коментари", които отразяват разговорите на заседанието, посочва БТА.

Същевременно египетските ислямисти призоваха за митинги в Кайро днес като "ден на гнева" след кървавите репресии над демонстранти, подкрепящи сваления президент Мохамед Морси, обяви говорител на "Мюсюлманските братя". "Шествията срещу държавния преврат ще потеглят от всички джамии в Кайро и ще се насочат към площад "Рамзес" след петъчната молитва за "петък на гнева", заяви говорителят на ислямисткото движение Гехад Ел Хадад в Туитър акаунта си.

Основното движение, което в края на юни поведе огромните демонстрации, довели до свалянето на Мохамед Морси, призова египтяните да създадат "народни комитети" в защита на страната от, по думите му, "тероризма" на "Мюсюлманските братя".