Десетки инвитро бебета се събират на Голяма Богородица във Варна
Десетки инвитро бебета се събират на Голяма Богородица във Варна / netinfo

„Повече деца за Варна“. Под това мото ще преминат поредицата събития, които фондация „Искам бебе” организира навръх светлия християнски празник Голяма Богородица в морския град.

Първата инициатива е благотворителен базар на художествени произведения, който ще бъде открит в 11 часа на входа на Морската градина и ще продължи през целия ден.

В 15:30 часа е началото на форум за донорството в зала "Одесос", на който се очаква да присъства и д-р Георги Стаменов, един от най-успелите ни специалисти по репродуктивна медицина.

В 18:00 часа ще започне празничен концерт, организиран от момичетата от фондация „Искам бебе”. На сцена „Раковина” в Морската градина ще излязат Деси Добрева, Богдан Томов, хор „Св.Йоан Златоуст“, детски вокален ансамбъл „Сребърни звънчета“, балетна школа при Общински детски център.

На събитието ще присъстват щастливи семейства с децата си, заченати инвитро, както и двойки с репродуктивни проблеми. Със събраните средства и дарения от благотворителните инициативи ще бъдат подмогнати семействата, които продължават трудния път до бебето чрез инвитро.

От фондацията вече поискаха подновяване на общинската инвитро програма, която преди шест години стартира за първи път именно от Варна, но по-късно беше спряна.

"Идеята е със средства от местната хазна средства да се финансират предварителните изследвания на двойките, които са много скъпи. По този начин няма да се дублира националната инвитро програма", обясни председателят на "Искам бебе" Радина Велчева.

Към момента над 3 000 са двойките от Варна, които се надяват на финансиране от националния фонд „Инвитро”.