МВнР препоръчва временно преустановяване на пътуванията до Кайро
МВнР препоръчва временно преустановяване на пътуванията до Кайро / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Поради силно усложнената обстановка в египетската столица Кайро и голямата вероятност от по-нататъшно ескалиране на напрежението, МВнР настоятелно препоръчва на българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Кайро до нормализиране на обстановката в града, съобщиха от МВнР.

По информация на Посолството на Република България в Кайро, достъпът до международното летище в града е силно затруднен и се осъществява при значителен риск за сигурността.

В случай на възникване на извънредна ситуация и необходимост от установяване на бърз контакт с посолството на Република България в Кайро, от изключително значение е българските граждани предварително да са се регистрирали в посолството, като оставят свой адрес и телефон за връзка. Те могат да направят това и по телефона или чрез електронната поща на посолството.

В този много труден момент е необходим диалог и национално помирение в Египет, се казва в изявление на външния министър Кристиан Вигенин, разпространено от външно министерство.

„Ние осъждаме прекомерната употреба на сила, което води до много невинни жертви и от двете страни. Призоваваме всички отговорни политически и религиозни фактори в Египет към преговори, възстановяване на реда и на мира в страната. Насилието не може да бъде инструмент за постигане на трайно решение на натрупани с годините политически и социални проблеми”, заключава министърът.