В Египет въведоха извънредно положение и комендантски час
В Египет въведоха извънредно положение и комендантски час / БГНЕС

В Египет е въведено извънредно положение на територията на цялата страна за срок от един месец с указ на и.д. президент Адли Мансур, предадоха световните агенции.

Извънредното положение, въведено след като акцията на органите на реда, целяща да разпръсне протестиращите в подкрепа на сваления президент Мохамед Морси, се превърна в кървава баня и загинаха над 140 души, съобщи АФП. Атаката на полицията, която беше остро осъдена от много страни по света, предизвика редица сблъсъци на цялата територия на Египет, а движението „Мюсюлмански братя”, към което принадлежи Морси, призова за протести за слагане на край на касапницата.

В центъра на столицата, където живее значително малцинство коптски християни, три църкви бяха нападнати. Площадите „Рабаа ал Адауия” и „Ан Нахда”, където на палаткови лагери се бяха събрали хиляди ислямисти, включително жени и деца в продължение на повече от месец, булдозери на органите на реда изненадаха на зазоряване демонстрантите.

В хода на операцията по разпръскване на протестиращите, които бяха обещали да останат в палатковия си лагер до връщането на власт на демократично избрания президент, оператор на британската телевизия Скай бе убит от куршум. Фотограф на агенция Ройтерс е прострелян в крака.

„Мюсюлманските братя” съобщават на официалния си сайт за 2200 загинали и повече от десет хиляди ранени, докато по данни на властите загиналите са 95 в цялата страна, между които най-малко седем служители на силите за сигурност. Полицейски източник съобщи, че са задържани 543 души. В 11 египетски провинции е въведен комендантски час от 19.00 ч. до 6.00 ч. Имамът на най-висшата богословска сунитска институция в Египет „Ал Азхар” се разграничи от операцията и обясни, че не е имал представа за методите, които силите за сигурност смятат да използват, отбелязва БТА.

Освен извънредното положение, правителството обяви, че железопътният транспорт от и към Кайро ще бъде спрян, за да бъдат избегнати нови демонстрации. В знак на отмъщение срещу разтурянето на палатковите лагери, ислямисти блокираха пътни артерии в Кайро като запалиха автомобилни гуми и опитаха да парализират страната. Сблъсъци имаше и в кварталите на столицата.

В Александрия, втория по големина град в Египет, имаше престрелки с огнестрелни оръжия. В провинциите Миня и Сохаг поддръжници на Морси подпалиха коптски църкви. Патриархът на коптските християни подкрепи на 3 юли решението на армията да свали от власт Морси.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун остро осъди насилието в Египет. Катар, основен поддръжник на Мюсюлмански братя, също разкритикува остро използваните методи срещу мирни протестиращи. Париж и Берлин призоваха за успокояване на обстановката в страната. Анкара, която се противопостави на свалянето на Морси, призова световната общност да предприеме действия за спиране на клането.

Египетското правителство и медиите почти единодушно обвиниха „Мюсюлманските братя”, че са терористи, че са складирали оръжие на двата площада и използват жени и деца за живи щитове.

Броят на убитите в днешните сблъсъци в Египет нарасна до 149 души, съобщи египетската държавна агенция Мена, позовавайки се на здравното министерство, предадоха АП и Ройтерс. Ранените са вече 1403.

15 души загинаха в египетския град Исмаилия на Суецкия канал при сблъсъци между полицията и привърженици на сваления президент Морси. Повечето от жертвите били убити от куршуми, останалите починали от раните си, след като били простреляни със сачми, уточниха източници от местната болница. Не е ясно колко от загиналите са полицаи и колко са цивилни, добавили източници.