Промени в Закона за горите ще доведат до увеличаване на незаконната сеч и сивия сектор в дърводобива
Промени в Закона за горите ще доведат до увеличаване на незаконната сеч и сивия сектор в дърводобива / Дарик Сливен, архив

Народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен Десислава Танева коментира на личната си страница във Фейсбук, че обявените от БСП предложения за промени в Закона за горите представляват връщане назад в управлението на горския сектор, връщане на несигурността за горските предприемачи и дървопреработвателни фирми и носят риск за увеличаване на сивите обороти в сектора. Става дума за обявеното намаляване на цените на дървата за огрев на населението чрез връщане на възможността населението само да придобива дървесина по изготвени от кметовете списъци.

„Това е връщане назад. Тази практика не съществува никъде в Европейския съюз. Практика, която е въведена преди сто години, между две войни, с оглед туширане на социално-демографката ситуация тогава. Въвеждането на тази възможност ще предостави достъп на много неквалифицирани хора да добиват дървесина, т.е. ще има увеличаване на безконтролната и незаконна сеч в горите. Второ - например, няма как сами да секат възрастни хора на по 70-80г., които попаднат в списъците на правоимащи. Те ще възложат на малки фирми, които да им свършат услугата за тази сеч. Фирмите на практика ще станат трудно контролируеми да извършват законна сеч и това на практика е сив сектор. Промяната няма да доведе до нищо. Дори няма да доведе до спад в цените на дървата за населението, защото хората ще трябва да си платят услугата за сеч. Единственото, до което ще доведе, е увеличаване на незаконната сеч и сивия сектор в дърводобива”, каза Десислава Танева.

През последните години тази практика е премахната и по отношение на поддържане на поносима цена са изготвяни специални ценоразписи от кметовете на населени места. Според Танева трябва да се върви в посока получаване на енергийни помощи, а не да се въвеждат популистки практики, които звучат много добре за социално-уязвимите хора, но не водят нито до намаляване цената на дървесината, нито до изсветляване на сектора.

Народният представител заяви също, че за бизнеса страшно звучи втората шумно прокламирана промяна в закона за премахване на 15-годишните дългосрочни договори. „Правя уточнението, че това като законопроект все още не сме го видели. Тези дългосрочни договори бяха на практика институционализирани в новия Закон за горите, който приехме след многократно настояване от дърводобивните и дървопреработвателните фирми, след консенсус в сектора. Тази възможност за дългосрочни 15-годишни договори не е само за големи фирми, а за всички. В действащия закон има и разделение, включително определен процент и за местни фирми, за да не бъдат ощетени. Дългосрочният 15-годишен договор дава устойчивост на дървопреработвателния бизнес, възможност да планира бизнеса и инвестиците си в технологии, така, че да може да излезе на един пазар, където да възвърне инвестицията и да генерира доходи”, каза Танева.

 

Според нея правото на дългосрочни договори за бизнеса означава сигурност в осигуряване на суровина и възможност да планира инвестииците в предприятията. Премахването на тази възможност е връщане назад и създаване на условия за несигурност в сектора, повлияно от ежедневието на това кой управлява в дадения момент горския сектор.

 

Пресцентър на ПП ГЕРБ Сливен