Служители на ВиК отново готови за стачка, съдебна процедура щяла да въдвори новия управител
Служители на ВиК отново готови за стачка, съдебна процедура щяла да въдвори новия управител / Дарик Варна

Апелативният съд в морската столица се готви със свое решение да отмени определението, с което е спряно вписването на новия управител на ВиК-Варна. За това алармирахa юристи и синдикалисти в дружеството.

По информация на Диляна Димитрова, главен юрисконсулт на ВиК-Варна, в съда са получени две жалби срещу определението, с което е спряно вписването на новия управител Пламен Стоянов. Едната жалба била частна и подписана лично от Стоянов като управител. От дружеството изразяват съмнения, че документът е валиден, тъй като все пак Стоянов на практика не е встъпил в длъжност. Другата жалба е на Министерството на регионалното развитие, въпреки че те не са страна по делото, отбеляза Димитрова.

Юристите на ВиК-Варна не са уведомени за жалбите, което е нарушение на процедурата. В жалбите се иска съдът да се произнесе по целесъобразност, а не по законосъобразност, което е недопустимо, коментира главният юрисконсулт на компанията.

Ако Апелативният съд отмени спирането на вписването на новия управител, работещи и служители във ВиК се заканиха за възобновят стачните действия, както и да образуват жива верига пред сградата на компанията.

„Ние, работещите в дружеството, сме в готовност да изнесем открит урок на властимащите, включително и на органите, призовани да раздават правосъдие, за това как трябва да се брани правото на труд и законността. Защото за нас принципно е да се подкрепя управление, което стабилизира предприятието, осигурява средства за инвестиции и модернизация на мрежата, и осигурява цивилизовани условия на труд на работещите", гласи официална позиция на синдикалните организации на КТ „Подкрепа" и КНСБ във ВиК. Те посочват още, че не са страна по този спор, но това нямало да ги спре да сезират всички органи, които следят за законността в действията на хората, които раздават правосъдия в държавата ни.

Пламен Стоянов бе избран за управител на ВиК-Варна на мястото на Валентин Вълканов. Смяната стана на 23 юли в София, на общо събрание на съдружниците и по искане на Министерството на регионалното развитие. МРР притежава мажоритарния дял от 51% в компанията, а останалите са разпределени между 12-те общини във Варненска област.

Рокадата обаче бе стопирана след жалба в съда от община Вълчи дол. Търговското отделение на Варненския окръжен съд спря вписването на новия управител до произнасяне по делото по същество. Междувременно в съда постъпиха още три жалби срещу смяната на Вълканов, подадени от общините Варна, Ветрино и Дългопол. Един от мотивите за обжалване е фактът, че общото събрание на ВиК-Варна е проведено в София, а в устава на дружеството се посочва, че това трябва да стане в морския град.

Служители на ВиК-Варна протестираха срещу смяната на управителя Валентин Вълканов. В края на юли около 70 работници на дружеството протестираха пред сградата на регионалното министерство в София. Според служителите, смяната на управителя им създава напрежение в колектива, като работниците са твърдо убедени, че смяната на Вълканов ще доведе до срив на ВиК-Варна.