Магическа статуя от Бали подариха на община Пловдив
Магическа статуя от Бали подариха на община Пловдив / Посолство на Индонезия

Статуя от индонезийския остров Бали ще получи като подарък община Пловдив. Тя е една от двете Ogoh-ogoh фигури, които бяха донесени от далечната страна за 19-ия фолклорен фестивал под тепетата. Жестът е в знак на благодарност от страна на Посолството на Индонезия за гостоприемството на Пловдив към индонезийската група музиканти и танцьори. Ансамбълът от университета „Хинду-Дарма” на остров Бали пропътува цяла Азия, за да покаже религиозните и обредни традиции на източния народ.

Ogoh-ogoh са статуи построени за парадa Ngrupuk , който се провежда в навечерието на деня Ниепи в Бали, Индонезия. Те обикновено имат облика на митологични същества, повечето демони. Както при много творчески начинания, базирани на балийския Хиндуизъм, създаването на Ogoh-ogoh имат  духовна цел, вдъхновена  от индуската философия.
Основната цел на създаването на Ogoh-ogoh е пречистване на природната среда от  всякакви  вредни вещества, в резултат  на  дейността на всички живи същества (особено хората). Формите на Ogoh-ogoh представляват Bhuta-Кала (Bhuta: вечна енергия, Kala: вечното време).
Ogoh-ogoh обикновено са направени от група художници, намиращи се в селата около Бали. След като са носени на конвой около града, най-накрая те  се изгарят в гробище, като символ на самопречистване.

Магическа статуя от Бали подариха на община Пловдив
netinfo

Ogoh-ogoh обикновено стои върху подложка, изградена от дървени талпи и бамбук. Подложката е предназначена за носене на Ogoh-ogoh през  селото или градския площад. Обикновено има осем или повече мъже, които ги носят на раменете си. Това шествие е придружено от оркестрова музика, изпълнявана от млади хора.

По време на шествието Ogoh-ogoh се върти обратно на часовниковата стрелка три пъти. Този акт се извършва на всеки кръстопът и кръстовище на селото. Тези завъртания на статуите  по време на тържествения парад в навечерието на Ниепи, представлява връзката между физическия и духовния свят. Церемонията е предназначена да обърка злите духове, така че да си тръгнат и да престанат да вредят на хората.