Да честитим на левичарите
Да честитим на левичарите / снимка: sxc.hu

За 37-ма поредна година се отбелязва Международният ден на левичарите.
Статистиката сочи, че хората, които следва да празнуват днес, не са никак малко. Според данните всеки 11-ти жител на света е левичар.

Инициативата за този ден е на Международната конфедерация на левичарите,
чието седалище е в американския град Топика (щата Канзас). През 1976 година на този ден се създава документ, в който се определя датата 13 август за ден на хората, активно работещи с лява ръка. Текстът в документа апелира към борба за свобода и достойнство на всички по света.

Причините за левичарството продължават да се търсят. Съществуват множество хипотези и предположения, като сред по-атрактивните са – синият цвят на очите, високият тестостерон, нарушения на главния мозък още от утробата на майката и други.

Трябва да се отбележи, че в съвременния свят удобствата за хората, използващи по-често дясна ръка са много повече. Ножове, дръжки на тенджери, катинари, компютърни мишки и клавиатури и още редица предмети са пригодени за работа с дясна ръка.

Затова, поне днес можем да отдадем заслужена почит на активно работещите с лява ръка като ги поздравим с техния международен празник.