Отношенията с Македония са ключов въпрос, смята Кристиан Вигенин
Отношенията с Македония са ключов въпрос, смята Кристиан Вигенин / снимка: БГНЕС, архив

За нас отношенията с Република Македония са ключов въпрос. Тя е наш съсед, имаме общо историческо минало, имаме и редица неизползвани възможности за икономическо сътрудничество от двете страни на границата. В края на краищата нашият общ интерес е един ден Република Македония да стане член на Европейския съюз.

Това казва външният министър Кристиан Вигенин пред в. „24 часа”. „За да стане член на ЕС обаче, тя трябва да реши проблемите със съседите си. Да покаже, че се придържа към принципа на добросъседство и да реализира необходимите реформи, които се очакват от Европейската комисия. Това не е лесен процес, случва се бавно, но аз съм по-скоро оптимист, защото за Република Македония няма друг път. В момента сме в процес на преговори за подписване на Договор за добросъседство и сътрудничество”, съобщава той и пояснява: „Минали са четири кръга, три при правителството на ГЕРБ и един при служебното правителство на Марин Райков. Ред е на македонската страна да покани нашия преговорен екип. До този момент такава покана все още не е дошла, но я очаквам в рамките на август или първата половина на септември. Има три по-сериозни спорни въпроса. За решаването им е необходима силна политическа воля”.

„Ние смятаме, че постигнатото с декларацията на министър-председателите от 1999 г. е добра база, която да позволи и по трите въпроса да преминем на равнището на такъв договор между двете страни. Това ще има по-силна обвързваща стойност и ще даде необходимите гаранции на България, за да може тя без притеснения да отвори вратата на Република Македония, условно казано, към членство в ЕС”, смята българският външен министър.

„България държи на подписването на този договор. Дали сме ясни индикации на македонската страна, че промяна по този въпрос няма и не може да има. Но ако сега има известен нюанс в подхода, то той е, че за нас, а и за мен като външен министър е важно да се опитаме паралелно с преговорите по договора да създадем една по-позитивна атмосфера в отношенията, което от своя страна ще направи и по-лесно подписването на този договор. Разбирате, че въпросният договор не само трябва да се подпише, но и да бъде ратифициран от парламентите на двете страни. Трябва да бъде добре обоснован, така че всяко следващо правителство - и българско, и македонско, да се придържа стриктно към него. Постигането на една по-положителна атмосфера ще даде възможност и други по-чувствителни въпроси между двете страни да бъдат решавани в по-конструктивен дух. Пак повтарям, общата ни цел е Република Македония, пък и целите Западни Балкани, да са част от Евросъюза. Истината е, а и няма причина да не го казваме достатъчно ясно - България ще бъде истинска и реална част от ЕС едва когато и Западните Балкани участват в ЕС. Едва тогава ще могат да се разгърнат в пълен обхват и ползите от членството в съюза - когато целият регион ще може да бъде разглеждан като един общ пазар, една икономическа зона с общи правила. Ще имаме едно пространство, което ще бъде много по-привлекателно за инвестиции и за живеене. Когато подкрепяме Сърбия и Македония за членство в ЕС, това е не само формално, не само заради тях, но и заради нашия собствен интерес”, казва още дипломат №1.

„В първите ми дни като министър създадох работна група, която да анализира отношенията с Македония и да предложи конкретни идеи за една цялостна, координирана и реалистична национална политика. Първият проект вече е факт, в обсъждането на тази политика постепенно ще ангажирам всички, които имат какво да кажат - експерти, народни представители, евродепутати, политици, медии. Има дефицит на диалог по Македония”, отбелязва още външният министър.