Турция си иска отомански имоти в България
Турция си иска отомански имоти в България / netinfo

Образците на отоманската архитектура, намиращи се в България, били в отчайващо състояние, предаде Анадолската агенция. Това било заключението от неофициалното посещение преди дни на турския вицепремиер в България Бекир Боздаг.

По време на визитата си Боздаг пропътувал в България близо 2000 км за три дни, пресмята агенцията. По време на тази своя инспекционна обиколка той обърнал специално внимание на архитектурните паметници от отоманската ера, като подробно се запознал с правния статут върху собствеността им и изразил желанието на турската страна да се заеме с тяхното реставриране, съобщава БГНЕС.

България е била под отоманско управление близо 500 г. до придобиването на своята независимост през XIX в., припомня агенцията.

Боздаг казал, че се почувствал оскърбен и натъжен от вида на запуснатите архитектурни паметници. Особено бил огорчен от това, което видял в Пловдив, където историческа джамия е превърната в ресторант, а традиционна обществена баня (хамам) приютява музей на модерното изкуство. Боздаг бил повдигнал въпроса по време на разговора си с българския вицепремиер Зинаида Златанова.

"Опитваме се да придобием собствеността върху джамията посредством Турската агенция за сътрудничество и координация (TIKA). Засега няма споразумение. Но когато такова бъде постигнато, ще я отворим отново за богослужение", цитира думите на Боздаг анадолската агенция. След описание кои точно архитектурни паметници е посетил в Пловдивска област Боздаг, Анадолската агенция отново подчертава думите му: "Ние ще поискаме от България отоманските архитектурни паметници".