Миков пита парламентарните групи за дата на извънредното заседание
Миков пита парламентарните групи за дата на извънредното заседание / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Председателят на Народното събрание Михаил Миков изпрати писма до председателите на парламентарни групи в 42-то Народно събрание Бойко Борисов, Сергей Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Михаил Миков ги информира за постъпилото искане на 77 народни представители от ПГ на ГЕРБ за свикване на извънредно заседание на Народното събрание и ги моли да го уведомят във възможно най-кратки срокове кой от следващите дни би бил най-подходящ и удобен от тяхна гледна точка за провеждане на заседанието.

„Това ще улесни както мен в планирането на точната дата, така и всички народни представители, защото ще създаде най-малко неудобства за тях в периода на нормативно регламентираната ваканция", посочва Миков в писмото.

Председателят на Народното събрание припомня, че е свикал извънредно заседание на Народното събрание за 30 август 2013 г. с дневен ред: "Ново обсъждане на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г.".

Той отбелязва, че този срок според него е осигурявал възможност за провеждането на по-пълни, задълбочени и всеобхватни консултации с всички заинтересовани страни и адресати на Закона за държавния бюджет.

„По този начин в по-пълна степен би бил удовлетворен и призивът на Президента на Републиката, чийто апел и аргументи, както знаете, бяха "изцяло в посока на повече прозрачност, а именно това искат гражданите", допълва Михаил Миков, цитиран от БГНЕС.

Председателят на парламента изказва съжаление, че в този срок няма да могат да бъдат проведени обществените дискусии, за които е апелирал президентът.

Председателят на Народното събрание очаква мненията на лидерите на парламентарни групи, за да се произнесе по искането на 77-те народни представители.