#ДАНСwithme, ден 56
#ДАНСwithme, ден 56 / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Не стихват протестите срещу кабинета "Орешарски". За 56-а вечер стотици недоволни от управлението на правителството се събраха на площад "Независимост" пред сградата на Министерския съвет и за пореден път блокираха движението. Основното искане на протестиращите продължава да е оставка на кабинета и провеждането на предсрочни избори.

Чуха се традиционните скандирания: "оставка" и "мафия". Част от протестиращите бяха застанали до фонтана край Президентството, търсейки прохлада.

Полицаите, охраняващи демонстрантите, пък използваха козирката около Министерския съвет да се скрият от жарките слънчеви лъчи.

Около 20.00 часа потегли традиционното шествие, което стигна до сградата на Народното събрание. То бе озвучено от силни скандирания, ударни инструменти, както и традиционните свирки и вувузели.

Сред демонстрантите тази вечер не бяха забелязани лицата, които обявиха, че създават „Протестна мрежа” в онлайн пространството. Днес в интернет се появи и първият брой на вестника на протестиращите. Идеята е по-нататък той да бъде издаван и на хартия.

 

Малко след 21.00 часа протестиращите започнаха да се разотиват.

Както вчера по време на самия протест, така и днес в социалните мрежи, недоволните от кабинета продължиха да изразяват подкрепата си към решението на президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху актуализацията на бюджета.

За разлика от протестиращите срещу правителството, по-рано поддръжници на кабинета се обявиха срещу президента Плевнелиев, който според тях разединявал нацията. Пред президентството те организираха импровизирана приемна на "техния президент" - Йоло Денев, заявявайки, че според тях той би изпълнявал функциите на държавен глава по-добре от настоящия президент.

Протести и в други градове на страната

Мирният поход „Орешарски марш" спря в града на липите, откъдето вече има заявена готовност към групата да се присъединят двама старозагорци. „Никой наготово няма да ни даде демокрация и добро управление. Трябва твърдо да заявим своите искания", каза Любен Иванов, който заедно с още шестима души измина близо 40-километровото разстояние от Чирпан до Стара Загора в един от най-горещите августовски дни.

Участниците в пешеходния преход, чиято крайна цел е Евксиноград, споделят, че хората ги подкрепят по най-различни начини. Не крият, че идеята, която ги обединява, клаксоните от автомобилите, онези, които ги посрещат по пътя с бутилка вода или с добра дума, е нещото, което ги зарежда.

Една от целите на мирния поход е да покаже на българите, че няма нищо страшно в това да декларираш и отстояваш идеята си, че протестът може да бъде под различна форма, да се случва не само в София, а в цялата страна и да засяга всички, независимо кой къде живее. Важно е всеки един от нас да разбере, че свободата е осъзната необходимост, обясняват още участниците в мирния поход „Орешарски марш". Тази вечер те ще нощуват в Стара Загора, а утре рано сутринта ще се отправят към следващата спирка по маршрута си към Евксиноград.

#ДАНСwithme ден 56
netinfo

Около 30 души се събраха в 56-ия ден на протести в Пловдив. Протестът започна традиционно около 19.00 часа, а недоволните от управлението на Пламен Орешарски се събраха около шатрата, която поставиха преди няколко дни в района около община Пловдив. Тази вечер нямаше протестно шествие по главната улица на града. Събралите се споделиха, че в момента протестът е в летен режим и повече хора ще се съберат през септември.

Летните горещини и отпускарският сезон значително се отразиха на протестите в Смолян. Тази вечер на сборния пункт пред паметника на Христо Ботев в града се събраха едва двама души, предаде агенция „Фокус“. Двамата мъже носеха плакати със себе си, поседяха пред паметника, разговаряха с минаващите покрай тях граждани и им обясняваха защо протестират. Двамата протестиращи казаха, че не се знае оттук нататък как ще протичат протестните действия в Смолян заради отпускарския период, но дадоха заявка, че протестите ще продължат и през септември.

Протестните митинги и шествия започнаха на 14 юни след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, по-късно отменен от Народното събрание.

Вече е активен и сайт, който цели да преброи искащите оставката на правителството и нови избори noviizbori2013.com. На сайта може да се гласува и с искане за граждански контрол на всяко следващо управление.