Откриха в крепостта „Дионисополис погребения от Римската епоха
Откриха в крепостта „Дионисополис погребения от Римската епоха / снимка: БГНЕС, архив

Археологическа експедиция на студенти от Софийския университет "Свети Климент Охридски" откри в крепостта "Дионисополис" в Балчик данни за некропол от Римската епоха, съобщи директорът на Историческия музей в крайморския град Радостина Енчева, която е участвала в разкопките.

По думите й екипът е разкрил две погребения, но, за съжаление, единият от гробовете е бил отварян още в античността и в него не е намерен почти никакъв инвентар, отбелязва БТА.
Студентите-археолози са се натъкнали на четири скелета, нахвърляни един върху друг, и на римска глинена лампа, оставена върху погребалната плоча. В другия гроб с трупополагане е намерена римска монета, чиято датировка предстои да се уточни.

Директорът на музея коментира, че погребенията са сигурен знак, че под крепостта има некропол от Римската епоха. Късноантичната и ранносредновековна крепост е изградена върху високо плато, след като старият град Дионисополис е сполетян от земетресение и цунами през 545 година. Укрепителното съоръжение, което е охранявало пътя от Константинопол до делтата на Дунав, е било сред най-мащабните в целия Византийски свят. При досегашните проучвания на крепостта са открити кръгли и петоъгълни кули, жилищни сгради, гробове, много фрагменти от византийска керамика, припомнят от музея. Предстои паметникът на културата да бъде реставриран и консервиран в рамките на проект на общината, който разполага с ресурс от над 5 500 000 лева за туристически атракции.