Седем месеца разследващите не могат да установят биячите на Октай Енимехмедов
Седем месеца разследващите не могат да установят биячите на Октай Енимехмедов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Вече седем месеца разследващите органи не могат да установят кои делегати от конференцията на ДПС, проведена през януари, нанесоха тежък побой над Октай Енимехмедов.

До побоя над Енимехмедов се стигна, след като той насочи газов пистолет към главата на почетния председател на движението Ахмед Доган.

Досъдебното производство продължава да е срещу неизвестен извършител, съобщи и.д. говорител на Софийската районна прокуратура Радослав Димов.

Според информация на "Правен свят" прокуратурата е получила видеозаписи от телевизиите, отразяващи конференцията на ДПС, на които се вижда как група делегати пребиват падналия на земята Октай Енимехмедов.

Въпреки че част от имената на биячите излязоха в някои медии, наблюдаващият прокурор е поискал от МВР да извърши официална идентификация на лицата.

Запознати твърдят, че забавянето на разследването идва от МВР, което все още не е установило всички замесени в побоя делегати.

Идентификация на лица може да се извърши по няколко начина, казаха за "Правен свят" юристи.

За конференцията вероятно е изготвен списък с участници и може да се възложи на МВР да съпостави едно по едно лицата от списъка със снимките в паспортната база данни на министерството. След това може да се направи сравнение със записа. Този начин на установяване наистина е трудоемък, но е сигурен, коментираха запознати.

Вторият вариант е да се изпратят снимките на биячите от видеозаписа по всички РПУ-та в страната за установяването им. А третият е свидетели - участници в конференцията да посочат замесените в побоя. Има и още един вариант - самият Октай Енимехмедов да бъде питан дали познава някое от лицата, които са го били.

Не е ясно към кой вариант се е насочило МВР, но е факт, че вече седем месеца не са установени биячите на Енимехмедов. А запознати напомнят, че наблюдаващият прокурор може да изисква периодично информация от МВР докъде е стигнало разследването и ако не е доволен от работата на служителите му, може да възложи разследването на друг екип.