Данев: Няма нищо драматично в актуализацията на бюджета
Данев: Няма нищо драматично в актуализацията на бюджета / снимка: БГНЕС, aрхив
Данев: Няма нищо драматично в актуализацията на бюджета
65842
Данев: Няма нищо драматично в актуализацията на бюджета
  • Данев: Няма нищо драматично в актуализацията на бюджета

„Защо президентът Росен Плевнелиев не взе отношение по параметрите на бюджета в началото на годината, когато взехме нов заем от 800 млн. лева" - този въпрос зададе изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев. Пред Дарик бе категоричен, че в актуализацията на бюджета "няма нищо драматично" от икономическа гледна точка. В т. нар. частично наложеното вето има политика, не икономика, допълни Данев.

„Не знам какво означава думата частично по българското законодателство. Има ли вето или няма вето", попита Данев. По думите му е правилно, че държавният глава обръща внимание на някои проблеми, които са свързани с определено перо в бюджета. „Като че ли обществото започна да се събужда и президентството започна да се събужда, но си поставям въпроса защо президентството не се събуди, когато беше приет този бюджет за 2013 година, тогава трябваше да вземе отношение. И защо не взе отношение, когато взехме заем от 800 млн.", попита Данев. Той е категоричен, че не трябва да има двоен стандарт.

По думите му на всички други въпроси, които поставя президентът, може да се намери отговор. Данев не вижда „толкова икономика" във ветото. От икономическа гледна точка актуализацията е възможна и не виждам нищо драматично, уверен е изпълнителният председател на работодателската организация.