Финансовото министерство посочи последиците от евентуално вето на бюджета
Финансовото министерство посочи последиците от евентуално вето на бюджета / снимка: БГНЕС, aрхив
Финансовото министерство посочи последиците от евентуално вето на бюджета
65819
Финансовото министерство посочи последиците от евентуално вето на бюджета
  • Финансовото министерство посочи последиците от евентуално вето на бюджета

Фискалният резерв в края на годината може да е 3,9 млрд. лева, а в първото тримесечие на следващата година – дори да падне под 2 млрд. лева. За това предупреждават от финансовото министерство в становище относно евентуалното налагане на вето върху държавния бюджет. Вчера ресорният министър Петър Чобанов се срещна с президента Росен Плевнелиев, за да обясни мотивите за актуализацията на бюджета, в която се предвижда поемането на нов дълг от 1 млрд. лева. От финансовото министерство припомнят, че по закон фискалният резерв трябва да е на ниво минимум от 4,5 млрд. лева в края на годината – т.е. без актуализацията законът няма да е изпълнен.

От финансовото министерство предупреждават, че през първото тримесечие на 2014 г. без актуализацията на бюджета и поемането на нов дълг, част от парите от който да бъдат сложени във фискалния резерв, той може да бъде в интервала 1,6-3.5 млрд. лв., което ще наложи търсенето на спешно финансиране през 2014 г. с цел запазване на средства от автономни фондове във фискалния резерв - например Сребърен фонд. От своя страна това ще доведе до увеличаване на разходите за обслужване на дълга, емитиран при по-високи лихви.

Повишаването на лимита за новопоет дълг от 2 на 3 млрд. лв. няма да доведе до по-високо равнище на дълга от 14,6 млрд. лв. в края на 2013 г. предвид изплащането през август на емисията на 6-месечни съкровищни бонове в размер на 800 млн. лв. Основната причина за увеличение на лимита за поемане на нов държавен дълг е непланирана в емисионния календар на финансовото министерство емисията от 800 млн. лв., с която нормативно се изчерпаха възможностите за гъвкавост при дълговото финансиране на бюджета, категорични са от финансовото министерство.

Оттам обясняват, че евентуалното вето от страна на президента ще се лиши правителството от възможност за използване на инструменти за дългово финансиране на бюджета и може да доведе до достигане на критични нива на фискалния резерв. От ведомството на Петър Чобанов припомнят и за социалния пакет от 40 млн. лева, заложен в актуализирания вариант на бюджета. Освен това от министерството са категорични, че трябва да бъде възстановен просроченият ДДС на бизнеса, както и да бъдат направени разплащанията с фирмите, за което обаче също са необходими средства.

Значително по-висок е рискът от невъзстановяване на разходите, които България ще сертифицира до края на ноември, смятат от финансовото министерство. Традиционно предходните три години, ЕК възстановяваше на България и разходите сертифицирани през ноември, въпреки че формално няма такъв ангажимент. Евентуалното забавяне на възстановяването на средствата от ЕК може допълнително да влоши параметрите на бюджета в частта на приходите и фискалния резерв.

От МФ подчертават, че актуализацията на бюджета на Република България е наложителна и навременна, не противоречи на конституционните и законовите разпоредби. Тя не е прецедент в бюджетната практика, но вето на бюджета по целесъобразност и с чисто политически мотиви, ако бъде наложено, ще е прецедент, категорични са от ведомството.