ВМРО-БНД награди граждани и организации с почетния си знак
ВМРО-БНД награди граждани и организации с почетния си знак / Дарик нюз

Шестима граждани и две организации отличи с почетния си знак по-рано днес Областната организация на ВМРО- Българско национално движение. Наградите бяха връчени от областния лидер на партията доц. Милен Михов на церемония в Ритуалната зала на Община В. Търново в чест на 110-та годишнина от избухването на Илинденско- Преображенското въстание.

Носители на знака станаха проф. Пламен Павлов, Георги Стефанов, Боян Димов, Йордан Димитров, Атанас Филипов, Здравка Маслянкова, Клубът на историка във Велико Търново и родолюбивата организация „Традиция”. В словото си по случай годишнината доц. Михов заяви, че въстанието преди 110 години демонстрира пред света неустрашимия български дух и стремежа към национално освобождение и обединение.

„Затова ние от ВМРО считаме, че въпросът за присъединяването на всички български земи, за обединението на всички българи в една модерна, европейска българска държава е продължение на заветите на илинденци. Ние казваме, че за нас е неизбежно бъдещото обединение на Република Македония и Република България, че федерацията между тези държави и само преходен етап за европейското бъдеще на нашите братя и е въпрос само на бъдеще- всички българи край Марица, Дунав и Вардар да живеят в една държава... Делото на илинденци трябва да бъде довършено докрай”, каза доц. Милен Михов.

 

Регионалният координатор на ВМРО- БНД Борис Вангелов определи въстанието като "пълно с героизъм и върхово". По думите му обаче младите българи са малко запознати с него, защото учителите по история не акцентират върху темата.

 

Преди церемонията в ритуалната зала ВМРО- БНД организира панахида в Катедралния храм „Рождество Богородично” и поднесе венци и цветя пред паметник „Майка България”.