Брайън Ланж: Създавам забавление за приятелите и семейството ви. Това работя | Иноваторите #49
Брайън Ланж: Създавам забавление за приятелите и семейството ви. Това работя | Иноваторите #49 / netinfo

Какво значи да работиш за компания, която държи най-много на забавлението, свободното време, приятелите и семейството? Не е ли това мечтаната работа? Господин Брайън Ланж, новият гост на "Иноваторите" по Дарик, е директор точно в такава компания. Нарича се Vilebrequin и основното, с което компанията се занимава повече от 40 години, е създаването на мъжки бански.

Във Vilebrequin правят първите си модели през 1971 година в Сен Тропе. Класическите шарки на банските и до днес продължават да са статус символ. Какво се крие зад успеха на компанията? Само външният вид или удивителната издръжиловост? Няма как да объркате чифт Vilebrequin - те наистина са с особени шарки, винаги различни и експресивни, но никога не кичозни. Създаването на един чифт, колкото и просто да изглежда, всъщност включва 32 различни фази.

Брайън Ланж е от онези, които имат щастието да работят в компания, която всеки ден търси най-слънчевите места на Земята и се опитва да продава своите продукти там. В горещите дни го потърсихме, за да разведри обстановката с още мисли за плажове и море в новия епизод на проекта "Иноваторите" на Дарик радио.

Константин Вълков: Да речем, че хората не са запознати с вашата компания. Как представяте, как разказвате за това, което правите в пет-шест думи?

Брайън Ланж: Забавление с приятелите и семейството на плажа. Това е.

Ясно и точно. Изглежда обаче, че когато говорим за плаж, бизнесът с бански за мъже е особен бизнес. Мъжете не обръщат такова внимание като жените на банските и навярно поради тази причина само две-три компании в света правят наистина добри мъжки бански. Така ли е?

Хората наистина не обръщат голямо внимание на този бизнес. Нашата компания Vilebrequin съществува вече 40 години и мога да кажа, че доминира на този пазар. Това, което клиентите получават, е един много добре направен продукт. Истината е, че компанията стартира с един мъж, който стои в кафене на пристанището в Сен Тропе, рисува на покривката на масата разни шарки, които след това решава да прекрои в къси панталонки, но подходящи за плуване.

Брайън Ланж Създавам забавление за приятелите и семейството ви Това работя | Иноваторите #49
netinfo

Вашата работа е сезонна, как се справяте?

Не е точно така, защото например в Америка, където в момента съм фокусирал енергията си, ние сме постоянно заети, почти 12 месеца в годината. Заради различните сезони, заради възможностите да се почива на различни места, почивните дни на учениците през пролетта, другите празници, това ни помага да развиваме бизнеса си през цялата година. Мога да кажа, че имаме десет силни месеца и два, които са малко по-слаби.

Вашите бански са известни с шарките си? Но как правите така, че дизайнът не се изхабява?

Колекциите са свежи всяка година, защото вдъхновението на дизайнерите се променя. Например една от скорошните ни колекции е базирана на теми от Индия. Преди това имахме колекция с артисти, които са били важни през 20 век. Именно защото колекциите имат определен тип вдъхновение, което винаги ги прави интересни, поставя ги в даден контекст. Зад всеки различен дизайн стои история.

Брайън Ланж Създавам забавление за приятелите и семейството ви Това работя | Иноваторите #49
netinfo

Някои биха казали, че работите най-хубавата работа. Търсите слънцето цяла година и продавате бански. Опишете ни най-лошата и най-хубавата част от вашата работа?

Най-хубавата част е, че работя за бранд, който наистина е забавен. Хората идват да купуват наши продукти, когато имат намерение да се забавляват със своите приятели, със своето семейство. Независимо дали отиват някъде на почивка, до басейна, до морето или океана. Важно е, че те свързват нашия бранд с времето, когато не са на работа. Хубаво е да си част от свободното време на някого. Колкото до предизвикателната част, като всеки бизнес трябва да менажирам ефективно ресурсите на компанията, да работя с хора.

Все повече модни къщи ви конкурират. Как се отличавате?

Мисля, че нашият дизайн е много по-софистициран от който и да било друг производител на бански. Шарките на нашите продукти допадат на един тип клиенти, които търсят качество. Поради тази причина привличаме и доста нови клиенти. Неслучайно от нас си купуват и много известни личности, защото това, което правим, се отличава.

В пасивни икономически времена как убеждавате някой да даде толкова висока цена за бански?

Нашите клиенти в известна степен са по-малко засегнати от движенията надолу на пазарите. От друга страна, дори когато времената са трудни, хората продължават да искат да се забавляват, да отидат на почивка.

Вярвате ли в социалните медии? Ако можете да избирате тип медийни канали, чрез които да промотирате вашите продукти, ще заложите ли на социалните медии?

Да, ние сме активни във Facebook например. Имаме специален Twitter канал. По-скоро вярвам в много комбиниране на всички медийни възможности, за да достигнем до нашите клиенти.

Ако можете да имате само един чифт от вашите бански, кой модел ще изберете?

В световен план най-популярен е моделът Moorea. Това е оригиналният модел и той се прави от 40 години.

Брайън Ланж Създавам забавление за приятелите и семейството ви Това работя | Иноваторите #49
netinfo

Извън банските, какво Ви вълнува? Какви книги има на нощното Ви шкафче например?

Лично аз съм голям почитател на архитектурата. Харесвам история, обичам много да чета автобиографии. Събирам книги, в които се представя определен дизайн. Независимо дали става дума за дизайн на бижута, на часовници, на дрехи и т.н.

Ако се наложи да смените работата си, какво ще изберете - архитектура, дизайн?

Аз съм работил различни неща, но винаги съм се занимавал с качествени продукти. Тъй че каквото и да се наложи да избера, със сигурност ще търся компания, която отделя внимание на качеството. Независимо дали става дума за стоки и услуги. Всички индустрии ме интересуват, но трябва да имат отношение към високото качество.

***
С партньорството на IBM

ИНТЕЛИГЕНТНИ РЕШЕНИЯ ЗА МАЛЪК И СРЕДЕН БИЗНЕС

Брайън Ланж Създавам забавление за приятелите и семейството ви Това работя | Иноваторите #49
netinfo