Откриха телата на двамата затрупани миньори в „Ораново”
Откриха телата на двамата затрупани миньори в „Ораново” / снимка: DarikNews.bg, архив
Управителят на мина "Ораново" Валери Манов
65774
Управителят на мина "Ораново" Валери Манов
Любима Калпачка за намерените миньори в "Ораново"
  • Управителят на мина "Ораново" Валери Манов
  • Любима Калпачка за намерените миньори в "Ораново"

На 18-ия ден след срутването в рудник „Ораново”, тази сутрин, минути след 9.00 ч., телата на миньорите Иван Лазаров и Николай Михайлов от село Крупник, бяха открити.

Младите мъже са били затрупани от тонове кал и земна маса почти в края на галерията, която е с дължина 10-12 м, информира управителят на мината край Симитли Валери Манов. Той изрази предположение, че по всяка вероятност мъжете са починали веднага. „В тази ситуация не са имали място накъде да бягат, тъй като галерията е без изход. Дори да са видели калната вълна, явно са бягали назад, но ги е заварила там, където ги открихме”, заяви Манов.

Извикани бяха още две спасителни групи от Бобов дол, които да помогнат за пълното прочистване и обрушване в галерията. Тридневен траур е обявен от днес в община Симитли. Решението е взето от кмета Апостол Апостолов и общинските съветници в града.

Валери Манов бе категоричен, че няма да си подаде оставката, защото в момента управлява група хора и отговаря за действията им. Управителят на рудника каза, че не се чувства виновен за инцидента. „Съжалявам, че това се случи. Този случай е подобен на този от 2007 г. Сериозно ще бъдат анализирани нещата относно системата на разработване. Жалко за хората и близките семейства, това не може да бъде предотвратено с човешка ръка”, посочи той.

Според него рудникът трябва да продължи да работи, след като се вземат необходимите мерки. „Да, имаме да даваме 111 000 лева, но в същото време имаме да получаваме 3 млн. лева от държавата”, призна Манов.

Манов благодари на хората, които са рискували живота си при спасителната акция.

Иван Лазаров и Николай Михайлов бяха погребани тази вечер в село Крупник. Днес беше погребан и починалият вчера на 200 м под земята шлосер Асен Гръчаров, който е петата жертва само за месец в рудника.

На 16 юли от галерията-убиец бяха извадени мъртви Асен Стойнев и Христо Младенов от симитлийските села Полето и Полена. Общо за изминалите шест години, загиналите по време на инциденти в забоите са деветима миньори.

Ако има виновни за инцидента в рудник „Ораново”, те ще си понесат последствията, каза областният управител на Благоевград Муса Палев. Представители на Инспекцията по труда и дознатели от полицията са стартирали проверки, скоро се очаква да са ясни и резултатите. Палев ще настоява за допълнителни възнаграждения на миньорите от „Ораново”, които 18 дни денонощно издирваха своите колеги.

На концесионера на мина „Ораново” са дадени 15 дни за отстраняване на нередностите, съобщиха през деня от Министерството на икономиката и енергетиката.

18 дни продължи операцията по издирването на двамата миньори. Заради теч от кал и глина в основната галерия, което направи много рискови условията за работа, специалистите избраха варианта да се прокара обходна галерия, за да се гарантира безопасността на спасителните екипи.