Ниските доходи увеличават броя на социално подпомаганите
Ниските доходи увеличават броя на социално подпомаганите / Дарик Сливен, архив

25 553 помощи по Закона за семейни помощи за деца са били отпуснати в област Сливен през първото шестмесечие на годината, като през същия период на 2012 г. изплатените помощи по различни нормативни основания са били 25 433. Отчита се незначително увеличение със 120 случая на общия брой отпуснати семейни помощи.

 

Основната причина за по-големия брой изплатени месечни помощи за дете до завършване на средно образование се дължи на по-ниските доходи на населението. През първите шест месеца на 2013г. по-голям брой семейства са отговаряли на условията за получаване на помощта, а именно средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца не е надвишавал 350 лв.

Еднократните помощи при бременност през първото шестмесечие на годината са били 615, а еднократна помощ при раждане 1142. 10 са изплатените помощи за отглеждане на близнаци, 18 майки студентки са били подпомогнати. 753 за били месечните добавки за дете с трайно увреждане, на 74 многодетни майки е изплатена целева помощ за безплатно пътуване.