Депутатът Дора Янкова: Плащаме цената на целия несправедлив преход
Депутатът Дора Янкова: Плащаме цената на целия несправедлив преход / netinfo

Визитка:

Юрист. Известна е като емблематичният кмет на Смолян 2 мандата, загубил третия от представител на ГЕРБ. Именно тази загуба в централата на БСП преживяват най- тежко преди 2 години. Дългогодишен председател на НСОРБ, с два успешни мандата като народен представител преди настоящия. Янкова е била член и на 38-то и на 39-то Народно събрание. Преди да завърши право, има диплом от УНСС.
53 годишна родопчанка, родена в смолянското село Момчиловци.
Пред приятели признава и за друга своя страст: брошките. Обича да пътува и от всяко пътуване се прибира с поне една.
В настоящия парламент, въпреки крехкото му време за работа, Янкова е вносител на законопроект за общественото осигуряване за настоящата година. Тя е и инициатор на идеята за създаване на институцията на банков омбудсман у нас, чиято цел е да брани интересите на длъжниците пред банките, особено когато причината за неплащането на дълга не е в нежеланието, а в невъзможността по обективни причини от страна на длъжника.

 


-Г-жо Янкова, вие сте автор на идеята за създаване на институцията на банковия омбудсман. До каква степен е възможно този човек наистина да защити в сегашната ситуация интересите на хората, които си губят имотите не защото не желаят да плащат кредите си, а защото просто някой не им плаща навреме?

- Считам, че е възможно, защото наистина една част от банките у нас са отворени за нови предложения и за предоговаряния на условия по кредита, особено при затруднения. Други се държат по-грубо.Наложително е просто в ситуацията, в която е българската икономика и оттам българският кредитополучател, да имат до себе си институция, която да брани правата им: било то орган на защита на потребителя или финансов омбудсман. Друг е въпросът, че в края на краищата никой не е оправдан, затова че не си знае и правата, но много хора и поради липса на финансов ресурс, или било то и поради респекта към капитала и банките, много хора се притесняват да влязат в такъв диалог. Според мен е изключително важно сега, категорично да им дадем опора в партньорството и диалога с банките. Става дума за финансова култура. В този смисъл госпожа Бобева, вицепремиерът, предлага да направи и специална кампания за по- добро образование по отношение на финансовата култура на българите , особено в диалога с банките. Това е едната страна. Но когато пред теб стои или представител на Комисията на потребителите или финансов омбудсман, вече е друго. Диалогът става на друго ниво между банката и задлъжнелият й клиент. И аз се радвам, че в Програмата на правителството на премиера Орешарски има залегнали такъв вид мерки, които целят баланс между банките и клиента.

- Защото българинът не се научи да чете между редовете на договорите, които подписва ли изпадна в тази ситуация, или защото гражданската ни култура е под всякаква критика в масовия случай, изпадаме в тази ситуация?

- Не четем. Това е истината. И честната позиция е, когато се налага да подписваме нещо, за което не сме подготвени, да потърсим консултация, информация, преди да постъпим към подписването му. Това е новата култура на гражданите. В условията на капитала трябва да знаеш как да се защитиш, да пазиш себе си. Отделно ние, законодателите, трябва да предложим и съответните мерки, които да не поставят кредитополучателя в неизгодна позиция и в същото време да преведем банките в едни адекватни отношения. Тук ще направя уговорката, че не всички банки се държат неадекватно на пазара. В крайна сметка и те са заинтересовани да ги има кредитополучателите.

- До каква степен институцията на този банков омбудсман ще има влияние върху принудителните механизми, спрямо некоректни работодатели, които не плащат на работниците си и оттам те пък стават потърпевши в общуването си с банките, необслужвайки взетите от тях кредити?

- Затова сме започнали тази дискусия. Наистина има много фирми, в които хората не си плащат кредитите , защото фирмата в която работят не е получила парите си от държавата за извършена работа, или защото някой друг дължи пари на същата тази фирма. Омагьосан кръг. В такава ситуация са много фирми у нас, не само строителни. Но тук има и добра новина: министър Даниела Бобева предлага на фирми, които имат задължения и не са се разплатили с подизпълнителите си, а кандидатстват за участие в обществени поръчки, просто да не бъдат допускани. Подготвя се такава промяна в Закона за обществените поръчки. Става дума за вид дисциплиниране в тази среда.

- Отвъд въпросите за банките, как гледате като народен представител от Левицата на ставащото в страната? Очевидно е, че недоволството няма да утихне с идването на есента.Изследване от миналата седмица показа, че 72% от българите са стресирани от ставащото в страната и от очакваната перспектива. Лидерът на БСП пък заплаши и с икономическа криза, като следствие на политическата. Вие спокойно ли ходите на работа?

- Гледам с тревога на случващото се, защото в тежко финансово и политическо време, в което живеем, не може да сме толкова разделени. Нужни са консолидиращи процеси, обединение, мъдрост. И аз лично не разбирам защо в това тежко време, правителството, което се стреми да даде рестарт на икономиката, да осигури глътка въздух за бизнеса, да направи нужните, макар и тежки реформи, е най- хулено. Наистина, не разбирам. Като че ли се плаща цената на целия 23 годишен несправедлив преход.От това плащане много хора искат да се възползват, много политически формации.И това се използва от идеолозите и стратезите, които бутнаха страната към това дъно. Но аз мисля, че те няма да успеят. Защото какво означава дясно, с антикомунистическа риторика?Дясно, което звучи с капитал дясна ориентация. Тоест ние отново виждаме дясно, което се формира единствено на антикомунистическа риторика. Но затова е много късно вече. Много.Това отдавна народът ни видя, че не беше полезно в този процес. Мисля, че ни тресе едно мъдро лято, в което се надявам че си направим поуките, както и че ни предстои една пълна с много работа есен и .. един по-добър бюджет на държавата за догодина.

Вие убедена ли сте, че обществото, Улицата ще дадат това време на този кабинет?

Трябва да се чуят всички, цяла България. Говореното сега е с много знаци, с много заложени бомби.

- А не ви ли плаши „ глухотата" на хората отстрани, която всъщност не е ясно какво е точно. Те стоят просто настрани, гледат, не реагират, но и не са на контра митингите за подкрепа на кабинета?

- Да, не реагират. Но подкрепят Орешарски. Вижте, хората искат време, спокойствие. Готови са за кредит на този кабинет, тези които стоят настрани и не реагират. Искат просто работа, доходи, спокоен живот. Улицата не решава проблемите. И тази глухота, за която вие говорите реално, според мен, е глухотата на недаденото право за изказ.


-Къде според вас сбърка, коя беше най- голямата грешка на БСП, че изпадна след изборите в тази леко глупава ситуация, дори? Очевидно не е казусът „Пеевски" само. Той стана просто повод.

- Ако можем да кажем грешка, то това е, че не се мобилизирахме до степен такава, че да си осигурим пълно мнозинство в това Народно събрание, за да можем да имаме нужното спокойствие за работа. Ако имахме повече гласове от тези сега, щяхме да имаме и по-голяма тежест за пред обществото. Може би наистина генезисът на всичко това е в нереализирането от наша страна на пълната мобилизация на изборите. После имахме и един играч, който не признаваше изборите. И разбира се, че казусът „ Пеевски" беше грешка. Но неконсумирана грешка.Може да продължим още много в този дух. Но аз неслучайно казах, че сега се плаща цената за целия 23 годишен преход. Защото когато 4 години ти е потискана енергията, сега е изригнала в цялото й многообразие. И сега тази енергия звучи много силно, с много знаци.


-Ще имат ли силите, упорството, ината този кабинет и БСП да издържат? Дори само до май догодина, каквито са мнозинството очаквания.

БСП е мобилизирана. Паралелно с това си даваме сметка, че правим прочит на всичко, което е ставало в България до момента. Така че готвим се да преминем и през тази политическа криза. Но тя е и финансова и икономическа. Не е никак лесно. Този брод не е никак лесен за преминаване. Но ще го минем. И то ще бъде единствено и само защото България е над всичко.

- Това още модно ли е?

Модно е . Защото аз не бих приела деструктивни и разрушителни сили да смъкват цената на българина и българското общество.

- Защо сме толкова нетърпеливи като народ?


Може би защото много сме търпели. И в един определен момент духът излиза от бутилката. Обществото не е съгласно с много европейски и световни тенденции. Вижте наоколо, всичко е в протести. Кризата реално още няма посока.