Парламентът: Още 3 дни стаж, 32 дни - плаж
Парламентът: Още 3 дни стаж, 32 дни - плаж / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Ударна последна седмица преди 32-дневната ваканция на парламента са подготвили управляващите от БСП и ДПС, научи "Труд".

В трите оставащи пленарни дни депутатите са си поставили за цел да приключат с актуализацията на бюджета за 2013 г.

Опозицията от ГЕРБ обаче смята да е на работа за тези дебати и те вероятно ще са дълги и тежки, прогнозират избраници.

Управляващото мнозинство планира да одобри и управленската програма на кабинета "Орешарски".

След БСП и от ДПС са одобрили управленската стратегия. Хората на Лютви Местан настоявали в плана на властта да има конкретни срокове.

Промените в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс също са сред приоритетите на БСП и ДПС преди летния отпуск.

Поправките в НПК предвиждат да отпадне т.нар. "вечен обвиняем", т.е. прокурорите да имат срок от 1 или 2 години (в зависимост от делото), за да внесат обвинителен акт. След този срок обвиняемите ще имат право сами да настояват делото им да влезе в съда незабавно.

В петък лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан ще "разпитват" премиера Пламен Орешарски и министрите за напредъка по договарянето на парите от ЕС.

Очаква се парламентът да се захване и с отчета за работа на скандалната комисия за разкриване на конфликт на интереси за 2012 г. Шефът Филип Златанов е обвиняем заради тефтер "с поръчки" кой да бъде ударен.

Първото есенно заседание на парламента се очаква да е на 4 септември. Дотогава част от депутатите ще почиват в резиденция "Евксиноград", която протестиращи се готвят да окупират от 5 август.