Детска градина Слънце - модел за нискоенергийна сграда
Детска градина Слънце - модел за нискоенергийна сграда / Община Габрово

Община Габрово е една от водещите в България по отношение прилагане на политика за енергийна ефективност. За последните пет години, само в образователната инфраструктура, са въведени енергийно ефективни мерки в седем училища, десет детски градини и една детска ясла. Това се отчита в Информационен бюлетин на PassREg. Изданието пише, че в момента се реализират енергоспестяващи мерки за обновяване и модернизация на детска градина „Перуника”- база 2 и детска ясла „Първи юни”. Предстоят дейности за енергийна ефективност в зала за акробатика, лека атлетика и бокс в спортен комплекс „Христо Ботев”.

Като дългогодишен председател на Общинската мрежа за енергийна ефективност, Габрово многократно дава примери за иницииране и осъществяване на амбициозни проекти в областта на сградите, уличното осветление и други. От миналата година община Габрово, заедно със София и Варна, е асоцииран регион по проекта „Региони на пасивната сграда и възобновяемата енергия” - PassREg. Разработката се реализира от Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект” в сътрудничество с Община Бургас. Проектът подкрепя Споразумението на европейските кметове за местна устойчива енергия, в което Габрово предстои да се включи, се казва още в Информационен бюлетин по проект PassREg.

Общините в Република България имат задължения да намаляват количеството на консумираната енергия и емисиите на парникови газове, като в същото време увеличават относителния дял на възобновяемите енергийни източници.

Реализирането на нискоенергийна сграда за детска градина „Слънце” е съществен елемент от цялостната политика на Община Габрово за утвърждаване на подобен тип сгради. Строителната площадка на новата база на детското заведение беше разкрита в края на месец март тази година по стандарта на така наречената „пасивна къща”. Формата и ориентацията на двуетажното здание и вътрешното разположение на помещенията му дават възможност за максимално използване на слънчевата енергия и минимални топлозагуби.

В помещенията ще има подово лъчисто отопление, оразмерено при температурен режим 32-37 градуса. Предвидена е контролирана общообменна вентилация с рекуператори с КПД>75%, при което затоплянето на въздуха се нуждае от минимално количество енергия. Основният топлоизточник е термопомпен агрегат „въздух-вода”. Като допълваща и резервна мощност при много ниски зимни температури се включва абонатна станция на централното отопление. Ще бъде поставен комбиниран бойлер за подгряване към слънчева инсталация със селективни колектори. Всички външни и вътрешни стени ще са от решетъчна тухла 25 см и топлоизолация от външната страна 20 см EPS с графитни частици. Покривът е скатен, с бетонова конструкция, топлоизолиран с 30 см стъклена вата. Подът се топлоизолира с 18 см XPS под подовата стоманобетонова плоча и 2 см над подовата плоча за екраниране на подовото отопление. Ще бъде поставена ПВЦ дограма с високи топлоизолационни параметри.