ВМРО поиска Македония да признае българската общност
ВМРО поиска Македония да признае българската общност / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил
Ангел Джамбазки за Македония и българите
65696
Ангел Джамбазки за Македония и българите
  • Ангел Джамбазки за Македония и българите

"Македония е българска", "Не на терора над българите в Македония", с такива плакати посрещнаха премиерите на България и Македония в Кюстендил около 20 членове на ВМРО, водени от зам.- председателят на партията Ангел Джамбазки.
"Това което ВМРО защитава от 120 години - абсолютно задължение е на българската държава да защитава правата и законните интереси на българските граждани в Република Македония. В Македония има над 120 000, които са придобили българско гражданство. Вероятно има стотици хиляди други, които не смеят да го придобият", коментира пред Дарик Джамбазки.
Той настоя, за промяна на Конституцията на РМакедония, която да признае българската общност, както и българската общност да се определи като държавнотворен елемент, такива са албанци, цигани власи и други.
Общински служители докараха метални прегради, които поставиха между протестиращите мирно на пл. "Велбъжд" от ВМРО и сградата на общината, където се проведе двустранната среща между премиерите на България и Македония.

ВМРО поиска Македония да признае българската общност
netinfo

"Тези огради стоят на Деве баир от няколко десетилетия. Ние искаме да се махнат, защото от двете страни на Деве баир живеят българи и който го отрича е неграмотен", коментира зам. - председателят на ВМРО. Ангел Джамбазки настоя министър- председателят Пламен Орешарски да постави в дневния ред на разговорите въпроси като тези- да бъдат ограничени и спрени практиките на говор на омразата в македонските медии по отношение на българската държава и народ; да бъдат променени учебниците по история, в които България и българите са представени като човекоядци; да бъдат гарантирани правата на българите за сдружаване в обществени и политически организации. "Само последният резерват на комунизма- Македония отказва тези права на българите", заключи Джамбазки.