Кои са най-чистите и най-мръсните варненски плажове
Кои са най-чистите и най-мръсните варненски плажове / DarikNews.bg, архив

Само три плажа във Варна получават отлична оценка за качеството на водата в последния доклад на Европейската агенция за околната среда, докато в предишното изследване техният брой беше десет.

„Отличниците” са ивиците „Ривиера” в курорта „Златни пясъци”, „Минерален басейн” и „Сейнт Елиас” в „Св. св. Константин и Елена”. От тях само последният плаж е новото попълнение в тази категория, докато другите два бяха най-високо класирани и в предишния доклад.

Качеството на водата се е влошило на осем ивици. „Слънчев ден”, „Кабакум”, „Бриз Буните”, „Фичоза”, „Черноморец”, „Паша дере”, „Голям плаж” в „Св. св. Константин и Елена”, „Морско казино” в „Златни пясъци” получават оценка „добра или задоволителна”, след като преди година бяха оценени с „отличен”. В същата категория отново попадат Централния и Южен плаж във Варна, ивицата в квартал „Аспарухово” и „Малка Ривиера” в курорта „Св. св. Константин и Елена”.

„Добро и задоволително” е вече качеството на водата на Офицерския плаж, който в миналогодишното изследване беше посочен като най-мръсен заедно с ивицата „Панорама” под пречиствателната станция на Златни пясъци. Там обаче няма промяна и плажът отново е оценен като „лош”.

Морето на юг от Варна е значително по-чисто. Останалите пет ивици в областта в курорта „Камчия” и в град Бяла са с оценка „отличен”.

Изследването на Европейската агенция за околната среда се прави ежегодно преди началото на всеки летен сезон и има за цел да ориентира туристите при избора им. В последното изследване са използвани данните за 2012 г. за общи колиформи, фекални колиформи, минерални масла, феноли и повърхностно активни вещества.