Плевнелиев: Няма цел, която да оправдава насилието
Плевнелиев: Няма цел, която да оправдава насилието / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Президентът Росен Плевнелиев апелира към политическите партии, представени в парламента, да се потърсят пътища за излизане от тежката ситуация. Самоцелната конфронтация и реваншизмът могат да застрашат сигурността в страната, заявява държавният глава в изявление по повод на събитията около сградата на парламента на 23 срещу 24 юли, разпространено от прессекретариата му.

С поведението си политическите сили и всички ние допринасяме за разрешаването или за задълбочаването на кризата в страната, а протестите са функция от нея, посочва президентът Плевнелиев. За съжаление дори и днес забелязвам по-скоро опити за прехвърляне на отговорността, за взаимни обвинения, отбелязва още той. Държавният глава заявява, че е готов да съдейства на всяко усилие за извеждане на страната от тежката ситуация, в която се намираме.

В изявлението президентът призовава за конструктивен и национално отговорен подход.

Протестите, на които сме свидетели през последните 40 дни, и начинът, по който протичат, показват как българското гражданско общество може да отстоява демократичните ценности, включително и по време на криза, посочва Плевнелиев и припомня призива си да бъде съхранен толерантният характер на протестите, да се запази редът и гражданският мир.

"Снощи обаче станахме свидетели на сцени, които са несъвместими с един демократичен протест - блокирано Народно събрание, барикади в центъра на София, разрушени улици и тротоари. Искам да изразя категоричното си убеждение, че няма цел, която да оправдава насилието", заявява държавният глава.

Президентът призовава всички, които искат мирно да заявят своя цивилизационен избор, своето отношение към бъдещето на страната, своята привързаност към демокрацията, да се разграничат ясно от действия, провокиращи безредици, водещи към насилие и несъответстващи на принципите на правовата държава.

Държавният глава призовава органите на реда да преценяват внимателно своите действия и да се въздържат от такива, които биха могли да доведат до нагнетяване на напрежението. Росен Плевнелиев очаква от правителството да ни запознае със своя анализ, да посочи какво е породило снощните сцени пред парламента, има ли грешни решения, има ли виновни и кои са те. Ако има агресивни групи, провокиращи протеста към насилие - да бъдат посочени и подведени под отговорност, съгласно правилата и закона, а спрямо мирно изразяващите своята позиция граждани да се запази това поведение на охраняващите полицаи, което наблюдавахме досега, се посочва в изявлението.

Президентът Плевнелиев отбелязва, че в последните седмици многократно се е опитвал да потърси решение, провел е формални и неформални разговори и срещи. "По време на февруарските протести и криза свиках Консултативен съвет за национална
сигурност - тогава се състоя конструктивен политически дебат и се взеха важни решения. На последния КСНС, проведен преди дни също в ситуация на протести и на криза, не видяхме подобен подход", отбелязва президентът. Държавният глава заявява, че следи внимателно всичко, което се случва, и е готов да свика КСНС по всяко време. Той обаче изтъква, че КСНС не е самоцелно упражнение по политическа конфронтация, а инструмент за постигане на съгласие и за разрешаване на кризи на най-високо политическо ниво.