Извеждането на блокираните в парламента с автобус е било грешка, заяви Цацаров
Извеждането на блокираните в парламента с автобус е било грешка, заяви Цацаров / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Извеждането на блокираните в парламента с автобус е било грешка, заяви Цацаров
65615
Извеждането на блокираните в парламента с автобус е било грешка, заяви Цацаров
  • Извеждането на блокираните в парламента с автобус е било грешка, заяви Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров определи като неправилно тактическото решението да бъдат извеждани с автобус от Народното събрание депутати. След снощния такъв опит се стигна до сблъсъци между протестиращи и полицаи, имаше и ранени. Цацаров каза, че до този момент полицията не е подала нито един сигнал до прокуратурата, свързан с протестите, независимо, че отдавна се говори за наличието на провокатори и платени протестиращи.

Проблемът според главния прокурор не бил в самия протест, а в насилието, което вчера за първи път по време на 40-дневните шествия се прояви при обсадата на Народното събрание от страна на протестиращите. Главният прокурор каза, че и поведението на полицията и взетите от МВР решения са провокирали събралите се навън хора, усилвайки настроенията на недоволство: „Споделих и в разговор със съответните отговорни лица в МВР, че решението за извеждането на този голям бял автобус не бе най-правилното тактическо решение. Начинът, по който бе направен опит те да бъдат изведени, не само с въпросните транспортни средства, но и с опита за пробиване на коридор, не ми изглежда най-добрият от тактическа гледна точка. Проблемът трябва да се реши с дискусия. Ако ние трябва да тръгнем на избори с този Изборен кодекс, ние ще постигнем същите резултати и ще имаме същите протестиращи".

Цацаров добави, че се очаква до 2-3 дни обвинителният акт срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов да влезе в съда. Става дума за делото за възпрепятстване на разследването срещу бившия началник на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров.

Бившият министър подписал с „НЕ!!!" искането за използване на СРС-та спрямо Тодоров. Цацаров коментира и скандалното тефтерче на отстранения началник на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, като каза, че случаят не може да се тълкува като атака срещу президента.

Междувременно Висшият съдебен съвет отложи избора на градски прокурор на София. Причината е, че един от кандидатите - Ваня Илиева - е болна и не може да присъства на изслушването.

До сблъсъци между протестиращи и полиция се стигна в 40-ия ден на протести срещу кабинета „Орешарски". Близо 100 човека - трима министри - социалният Хасан Адемов финансовият Петър Чобанов и икономическият Драгомир Стойнев, депутати от БСП, ДПС и ГЕРБ, журналисти, представители на синдикатите и на работодателите, се оказаха под близо 8-часова обсада в парламента - от 17.00 часа до 03.30 сутринта.

Малко след 22.00 часа полицията се опита да изведе част от депутатите - от БСП и ДПС, с автобус, при което се стигна до стълкновения между полиция и протестиращи. Демонстранти попречиха на автобуса да напусне района на Народното събрание и депутатите бяха върнати отново в парламентарната сграда.