Мобилни групи данъчни ще проверяват стоките с висок фискален риск
Мобилни групи данъчни ще проверяват стоките с висок фискален риск / снимка: БГНЕС, aрхив
Мобилни групи данъчни ще проверяват стоките с висок фискален риск
65592
Мобилни групи данъчни ще проверяват стоките с висок фискален риск
Мобилни групи данъчни ще проверяват стоките с висок фискален риск
  • Мобилни групи данъчни ще проверяват стоките с висок фискален риск
  • Мобилни групи данъчни ще проверяват стоките с висок фискален риск

Мобилни групи данъчни ще проверяват стоките с „висок фискален риск". Със спешната мярка трябва да бъдат събрани около 200 млн. лева от ДДС, съобщи ресорният зам. финансов министър Людмила Петкова.

В стоките, които ще бъдат обект на проверка, попадат бързооборотните продукти като например хранителни стоки и строителни материали, но не и стоки, които подлежат на митнически контрол като гориво, алкохол и цигари. За да се осигури промяната, ще се извърши оптимизацията на данъчната администрация и към новата дирекция ще бъдат пренасочени около 250 -300 данъчни. Ще бъдат създадени и фискални контролни пунктове, основно в близост до границата. Данъчните ще могат да проверяват всички превозни средства, независимо дали доставките са вътре в страната, транзитно между страни членки на ЕС или от България към друга европейска страна.

„На превозното средство се поставят технически средства за контрол – пломба и GPS-устройство, и в електронния регистър на НАП се въвеждат всички необходими данни. При получаване на стоката при разтоварване съответно органът за фискален контрол отстранява техническите средства, като предварително прави проверка за тяхната достоверност и цялост", обясни механизма Петкова. Отстраняването на контролните средства ще се прави след искане от получателя на стоката, като то може да бъде направено по електронен път или чрез обаждане по телефона. Предвижда се облекчен режим за периодични доставки например за големите търговски вериги, които имат повече от три доставки на стоки с висок фискален риск, като те могат да направят едно предварително месечно искане за всички доставки, придружено с график на тях, обясни зам.-министърът.

В единната сметка, която заработи от началото на годината, също ще бъдат направени промени, като вече в нея ще се обособят две отделни сметки – една за главницата по задълженията и друга – за лихвите. „Това, което съществува като поредност за погасяване на задълженията в принудителното събиране – тоест да се погасяват главница, лихва и разноски, да бъде по същия начин предвидено и за доброволното изпълнение", обясни Петкова. Тя даде пример: ако лице има две задължения за данъци и осигуровки в общ размер на 500 единици и лихва още 50, когато плати 500 единици, това покрива двете главници, съответно лихвата спира да тече и не се създава ново задължение.

Тя допълни, че се подготвят и промени при облагането на хазарта, но отказа да съобщи подробности. Те ще станат ясни при изработването на пакета данъчни закони през септември.