Няма да се стигне до учителска стачка, според министъра на образованието
Няма да се стигне до учителска стачка, според министъра на образованието / Sofia Photo Agency, архив
Няма да се стигне до учителска стачка, според министъра на образованието
65580
Няма да се стигне до учителска стачка, според министъра на образованието
  • Няма да се стигне до учителска стачка, според министъра на образованието

Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова се надява да бъде избегната стачка на учителите, след като за подобно намерение обявиха от синдиката „Подкрепа”.

„Мисля, че ще постигнем консенсус и няма да се стигне до стачни действия. По 8 от исканията в откритото писмо на синдикатите сме на едно мнение. Дано в новия бюджет успеем да постигнем 5 % от БВП да отива за образование. Ще направим оптималното, което е възможно за държавата”, заяви във Варна Клисарова. 

Министърът добави още, че ще бъде търсена оптимизация на делегираните бюджети, като заплащането няма да бъде само за брой ученици. Като пример тя посочи, че училищата с по-висок среден успех на външното оценяване могат получават и повече средства. Друг приоритет щяло да е запазване на паралелки с по-малко от 18 ученици, ако са важни за развитието на даден регион.

Новият закон за предучилищното и училищното образование може да влезе в парламента в края на тази или началото на следващата година, каза още Анелия Клисарова. Във Варна тя присъства на ритуал за отбелязване на 71-годишнината от смъртта на Никола Вапцаров в комапнията на колегите си от кабинета Цветлин Йовчев, Ангел Найденов и Данаил Папазов.