САЩ продължават следенето на телефонните връзки
САЩ продължават следенето на телефонните връзки / снимка: sxc.hu

Тайният американски съд, наблюдаващ работата на разузнаването, е решил да удължи действието на заповедта, задължаваща телекомуникационната компания "Верайзън Комюникейшънс" да предава всеки ден на правителството данни за стотици милиони телефонни обаждания, които се използват за издирване на чужди терористи или заподозрени в шпионаж, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Разпореждането на Съда за наблюдение над чуждите разузнавания трябва да се подновява на всеки три месеца. То изтичаше на 19 юли.

Новината за удължаването на заповедта бе съобщена от директора на Националното разузнаване Джеймс Клапър. Програмата за наблюдение е много внимателно следена от юни насам, когато бившият служител на ЦРУ и подизпълнител на Националната агенция за сигурност Едуард Сноудън разкри подробности за две американски шпионски програми, които според техни критици нарушават правото на личен живот. Сноудън бе обвинен в шпионаж и поиска политическо убежище, включително в Русия.

След като Сноудън започна да разкрива информация за тайните програми за проследяване на телефонни обаждания и имейли, в САЩ се надигна обществено негодувание срещу властите. Служителите в сферата на разузнаването подчертаха, че програмите не са незаконни, позовавайки се на най-вече на Закона за следене на чуждите разузнавания (FISA), който изисква секретен съд да одобрява изпълнението на програмите, предаде Ройтерс.