И пловдивчани в блокадата на София
И пловдивчани в блокадата на София / dariknews.bg

Тази сутрин към протестиращите софиянци, които блокираха изцяло центъра на столицата, се присъединиха и хора от различни градове на страната, като ясно се отличават групите от Благоевград и Пловдив.

Протестиращи от Благоевград заявиха, че те подкрепят националния протест с искане за оставката на кабинета „Орешарски”, но протестират и срещу назначаването на Муса Палев за областен управител на Благоевград.

Не е ясен точният брой на пловдивчани, тъй като протестиращите заявиха, че ще пътуват с различен транспорт, за да осуетят евентуални опити за възпрепятстване на присъединяването им към националния протест.  Сборният пункт за пловдивчани бе в 10 часа при фонтана срещу Президентството.

Според информация на протестиращите пловдивчани всички транспортни фирми в Пловдив са били заплашени от полицията и са отказали да ги превозят до София. Повечето от тях са заминали с експресния влак в 7 часа, тъй като според тях с коли или автобуси има риск да бъдат спрени по магистралата от органите на реда.

Денят за решителните действия на протестиращите не бе избран случайно. Днес се навършват 176 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Протестиращите се подготвят за целодневна блокада на парламента.

Организаторите на днешната окупация  раздават от началото на седмицата флаери с лика на Апостола и надпис: „18 юли, 08.30 часа сутринта - ударен протест. Вземи отпуск, бъди пред парламента. Нека уважим Апостола. Всичко се състои в нашите задружни сили".

Тези, които не успяха да заминат за София, се събраха пред сградата на общината тази сутрин в знак на подкрепа. Тази вечер в Пловдив няма да има организиран протест, но желаещите могат да бъдат на традиционното място в 18,30ч.,, за да бъдат солидарни с хилядите протестиращи в столицата.