Гръцки митрополит се кани да гони депутати от храмовете
Гръцки митрополит се кани да гони депутати от храмовете / снимка: Gulliver/Getty Images

Митрополитът на Пирея Серафим се закани да не допуска в храмовете онези депутати, които гласуват магазините да работят и в неделя.

Сега в парламента е внесен спорен законопроект, който предвижда да се разреши магазини с площ до 250 кв.м да работят и в неделни дни. Против се обявиха не само служители в частния сектор, но и лявата опозиция, както и някои църковни служители.

„За отмяната на почивния ден в неделя се застъпва еврейското лоби”, се казва в изявление на сайта на митрополията на Пирея. Неделята е първият работен ден от седмицата за евреите.

Серафим каза, че депутатите, които подкрепят този законопроект, „прекратяват всякакви взаимоотношения с митрополията на Пирея и ще им бъде забранено присъствие във всякакви религиозни сбирки в храмовете на митрополията, защото нарушават Божия закон”, отбелязва БГНЕС.

Според него денят за почивка е определен в съответствие с човешката природа и за това се говори в Стария Завет. „Този закон ще предизвика гнева на Бога, и ще причини много злини на отечеството”, се казва в изявлението. Митрополит Серафим призова правителството незабавно да прекрати това срамно предателство.