Иван Великов е новият областен управител на Варна
Иван Великов е новият областен управител на Варна / topnovini.bg

Иван Великов поема ръководството на областната администрация във Варна, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Досега юристът бе шеф на дирекция "Правно и нормативно обслужване" в общината.

Иван Великов е роден през 1969 г. Завършил е висше юридическо образование в СУ „Св Кл. Охридски“. Работил е като следовател в Окръжна следствена служба във Варна и като юрисконсулт в „Полимери“ ЕАД в Девня. Бил е прокурор в Районната прокуратура в Девня и след това в Районната прокуратура във Варна. В биографията му е записано също, че е бил съдия в Районния и Окръжния съд във Варна. Адвокат е във Варненска адвокатска колегия. От 2008 г. е директор Дирекция „Правно-нормативно обслужване“ при Община Варна.

Великов се е изправял пред Темида и като подсъдим. Преди близо три години той бе оправдан от Софийския градски съд за това, че е ходатайствал задържана жена да бъде пусната от ареста. Случаят е от 1998 година, когато Великов е бил в редиците на прокуратурата. Според обвинението 32-годишният тогава Великов поискал от своя колега в Районната прокуратура в Девня, да промени мярката за неотклонение "задържане под стража" на Диана Христова, която била обвинена в измама. Неин адвокат по това време е бил известният във Варна Бранимир Балачев.

Иван Великов поема поста от Коста Базитов, който подаде молба за напускане. Пред Дарик той поясни, че мотивите му са лични.

Базитов стана областен управител на Варна през октомври миналата година, като зае мястото на Данчо Симеонов, отстраненот длъжността си от правителството на Бойко Борисов. Симеонов беше губернатор от 2009 г.