Днес започва УзанаПолянаФест, очакват се над 3000 посетители
Днес започва УзанаПолянаФест, очакват се над 3000 посетители / Dariknews.bg, архив

Днес започва еко-фестивала "УзанаПолянаФест". Едноименната местност край Габрово предоставя пространство за споделяне  на нови идеи в областта на технологиите, устойчивото развитие и опазването на околната среда.

Това е третото издание на атрактивния, летен фестивал, а мотото е "Екологичната интелигентност".

Организатори са фондация "ТАЙМ - екопроекти" и община Габрово с финансовата подкрепа е от Министерството на околната среда и водите. Очаква се да се включат около 3000 души.

Фестивалните инициативи са в шест направления.

Екоакадемия, която има за цел да запознае участниците с живата природа около нас чрез демонстрации как да създадем сами компост и как да пазим ефективно природната среда. Екоакадемията ще покаже на живо и ще предостави информация за каракачанските овце и за дългокосместите калоферски кози.

Екопазарът ще предлага на щандовете си биохрани, възглавници с пълнеж от просо и спелта, розова вода за пиене и козметични продукти от българска роза.

Ще има още дзен-център, детски център за занимания с приложни изкуства от рециклирани материали, модно ревю на еко-дрехи, създадени от рециклирани материали, влакна и хартия, арт-ателиета за багрене на прежда, месене на хляб и правене на съдове от глина.