Сноудън обяви, че иска да остане в Русия
Сноудън обяви, че иска да остане в Русия / БГНЕС

Бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън поиска временно убежище в Русия, докато успее да замине за Латинска Америка. За целта той е готов да прекрати своята дейност, съобщи директорът на руския клон на международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" Сергей Никитин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Изявлението дойде днес на среща с руски правозащитници в транзитната зона на московското летище Шереметиево, посочва БТА.

Същевременно Дмитрий Песков, прессекретарят на президента Владимир Путин, заяви, че в Кремъл досега не са получавали молба за политическо убежище от Едуард Сноудън. Условията за предоставяне на такова обаче остават същите, посочи Песков. Той припомни, че бившият сътрудник на ЦРУ и консултант на Агенцията за национална сигурност на САЩ може да получи убежище в Русия, първо, "ако се откаже от всяка дейност, която носи вреда на нашите американски партньори и на руско-американските отношения, и второ - ако сам помоли за това".

Руският депутат Вячеслав Никонов, който също присъства на срещата в транзитната зона на московското летище Шереметиево, допълни, че Сноудън е обявил, че не възнамерява занапред да причинява вреди на Съединените щати. Американецът, обвинен в родината си в издаване на тайни разузнавателни програми на Съединените щати, смята, че е преследван по политически мотиви.

Руските правозащитници, присъствали на срещата, подкрепят искането на Сноудън за политическо убежище, заяви известният руски адвокат правозащитник Генри Резник.

Три латиноамерикански държави - Венецуела, Боливия и Никарагуа, предложиха убежище на Сноудън.

Сноудън обяви че иска да остане в Русия
netinfo