Два бойни кораба на САЩ се приближиха към бреговете на Египет
Два бойни кораба на САЩ се приближиха към бреговете на Египет / БГНЕС

Два бойни кораба на САЩ, които патрулират в Близкия изток, се приближиха към бреговете на Египет в Червено море през последните дни като предпазна мярка след свалянето на президента Мохамед Морси от армията, предаде Ройтерс.

Става дума за амфибиен транспортен кораб и десантен амфибиен кораб, които патрулират в региона от май, посочва БТА. Според представители на Корпуса на морската пехота на САЩ придвижването на амфибийни кораби по-близо до бреговете ще улесни движението на хеликоптери и друго оборудване в случай на нужда.

САЩ често изпращат бойни кораби в близост до обхванати от смутове страни, в случай че се наложи защита или евакуация на американски граждани или участие в хуманитарни операции. Присъствието им не означава непременно, че САЩ се готвят да извършат военни действия, отбелязва Ройтерс.

Вашингтон реагира предпазливо на ситуацията в Египет, като нито приветства свалянето на Морси миналата седмица, нито го осъди като преврат. Представители на американското министерство на отбраната заявиха в сряда, че все още възнамеряват да изпратят на египетското правителство четири изтребителя Ф-16 в близките седмици, както е било планирано.